Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 12:54

Брнабићева са Мишелом и Вархељијем у Бриселу

Премијерка Ана Брнабић започела је данашњу посету Бриселу састанком са председником Европског савета Шарлом Мишелом с којим је, како је навела, разговарала о значају европских интеграција, очувању мира и стабилности на Западном Балкану и превазилажењу свих изазова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на европском путу Србије. Брнабићева се састала и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем.
"Данашњу посету Бриселу почињем састанком са председником Европског савета Шарлом Мишелом о важности европских интеграција, очувању мира и стабилности на Западном Балкану и превазилажењу свих изазова на европском путу Србије", навела је Брнабићева на Твитеру.
Председник Европског савета саопштио је, после састанка са премијерком Брнабић, да су потребни хитна деескалација ситуације на северу КиМ и наставак дијалога Београда и Приштине уз посредство Европске уније.
"На састанку са премијерком Србије Аном Брнабић изнета је јасна порука Европског савета о потреби хитне деескалације ситуације на северу Косова и наставка дијалога уз посредовање ЕУ", написао је Мишел на Твитеру.
Навео је и да је за Србију кључно да настави реформе како би напредовала на путу ка Европској унији. "Будућност Западног Балкана је у Европској унији", поручио је Мишел.
Премијерка се састала и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен са којом је, како је навела, разговарала о актуелним темама, укључујући механизме за деескалацију насиља на КиМ.

Брнабићева је на Твитеру навела да је са Фон дер Лајеновом разговарала и о плану развоја за Западни Балкан и значају продубљене интеграције Србије у Европску унију.
"Састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и разговор о актуелним темама - сагледавање механизама за деескалацију насиља на КиМ, план развоја за Западни Балкан, као и значај продубљене интеграције Републике Србије у Европску унију", навела је Брнабићева.
Брнабићева се састала и са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем с којим је, како каже, имала конструктиван разговор.
"Причали смо о пројектима који утичу на напредак и економски развој нашег региона, значају међусобне сарадње, као и о великoм, перспективном програму Дигитална Европа", навела је Брнабићева на Твитеру.

Вархељи се о састанку огласио на Твитеру, где је написао да је са премијерком Србије Аном Брнабић разговарао о новом плану за развој региона.
"Важно је да Србија и регион искористе замах да убрзају и продубе реформе", навео је Вархељи и додао да ЕУ подржава Србију на њеном путу ка ЕУ.

Брнабићева се сусрела и са комесаром Европске уније за економију Паолом Ђентилонијем.
"Сусрет са комесаром Европске уније за економију Паолом Ђентилонијем и размена мишљења о макроекономској ситуацији у Европи и утицају на Србију. Разговарали смо и о нашем економском напретку и капиталним пројектима које спроводимо", навела је Брнабићева.
Премијерка ће у Бриселу учествовати на панел-дискусији коју организује медијска платформа "Јуроактив Србија" на тему "ДА, АЛИ…: Визија будућности Србије у Европској унији".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.