Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 10:40

Повратак младих на село, највеће интересовање за куће у општини Бачка Паланка

Интересовање младих за програм државе за пресељење на село је велики и дневно стиже од 13 до 15 захтева, каже за РТС министар Милан Кркобабић. Млади би најпре у војвођанска села, али не заостаје интересовање и за нека на југу, каже Кркобабић.
Влада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ирске је покренула кампању у којој грађанима који одлуче да промене пребивалиште и преселе се на неко од 23 удаљених острва даје и до 80.000 евра. На тај начин желе да повећају број становника на тим ретко насељеним подручјима.
Министар за бригу о селу, Милан Кракобабић каже да Србија већ три године спроводи програм како би младе задржала на селу.
"Ми дајемо до милион двеста хиљада динара, то је 10.000 евра. Замислите да ми располажемо са 80.000, па то би букнуло", рекао је Кркобабић.
Каже да је велико интересовање и да дневно стиже од 13 до 15 захтева.
"Колико год буде захтева младих људи да своју будућност виде у селима Србије, толико ћемо сукцесивно издвајати новац, али морали би да размишљамо и о подизању тог износа", каже Кркобабић и додаје да се још увек налазе куће до 10.000 евра.
Према његовим речима, највеће интересовање је за војвођанска села, јер су тамо имовинско-правни односи сређени, имају ватрогасне станице, имају домове, добре задруге које функционишу...
"Општина која предњачи је Бачка Паланка, 123 куће, село са највише кућа, ту је општина Бечеј, 65 кућа. На југу, рецимо, не заостају они много, Димитровград, село Жељуша, мислим да је ту негде око 13 кућа", рекао је Кркобабић.  
Најгора ситуација је, каже, у општини Црна Трава која има 1.066 становника.
"Зато смо урадили национални програм за препород села са Српском академијом и гађамо неке кључне ствари. То је кров над главом и извори егзистенције, затим инфраструктура водовод, канализација, интернет сигнал", рекао је Кркаобабић.
У припреми је, каже, и један програм који је ће бити спреман на јесен - то је програм за покретање привредних активности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.