Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 08:57

Какво нас лето очекује, хоће ли бити велих врућина, за РТС открива метеоролог

Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода, каже да ћемо на право летње још сачекати, јер нас средином недеље очекује нова киша. Добра вест је, истиче, и да неће бити великих врућина.
Временски ролеркостер не посустаје. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јуче облачно, али топло, током ноћи падала је киша.

Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода, каже за РТС да ће ће данас доћи до постепеног разведравања, најпре на северозападу и западу, док ће у осталим деловима земље бити услова за локалне пљускове.
"Након тога биће два сунчана дана, али на жалост већ средином недеље, уторак ноћу ка среди, долази ново наоблачење и нова киша, тако да ћемо још увек сачекати право летње време и неко дуже сунчано раздобље", рекао је Михајловић.
Добра вест је, каже, да неће бити великих врућина - максимална температура би била око 30, 31, 32 степена.
Са друге стране, падавине неће бити тако интензивне и обилне какве су су биле током маја и јуна.
У јулу генерално можемо рећи да ће бити значајно мање падавина, како у броју дана, тако и по интензитету, навео је Михајловић.
"Можемо рећи да је овај јул негде ближи оном уобичајном, с тим да би овог јула ипак падавине биле нешто изнад просека, неких 20 одсто више него што је просечна вредност“, рекао је Михајловић.
Мање падавина се очекује и током августа, наводи Михајловић и додаје  да је оно што смо имали у јуну ипак било нешто што је екстремно.
"Поређење ради, рецимо, у мају на подручју Лознице је измерено 249 мм, што је други најкишовитији мај после оног 2014. којег, на жалост, памтимо по катастрофалним поплавама", рекао је Михајловић.
У Грчкој и Црној Гори сунчано и топло  Многи се пакују за годишње одморе, многи су и отпутовали, а каква је временска прогноза за најпоплуларније дестинације - Грчку и Црну где има највише туриста.
У наредних десетак, петнаест на северу Грчке очекује се углавном сунчано време, осим у среду када ће бити краткотрајних локалних пљускова, каже Михајловић. 
Према његовим речима температура мора још није достигла оне праве летње вредности. 
Када је у питању Црна Гора, максимална температура била би нешто виша од 30 степени, али са једним пролазним наоблачењем средином недеље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.