Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 12:09

И Италија се ограђује од проглашења терористичких организација на северу КиМ

Из италијанске амбасаде у Приштини саопштено је да је одлука владе да "Цивилну заштиту" и "Северну бригаду" прогласи терористичким организацијама донета без координације са италијанском владом.
Амбасада Италије придружила се осталим земљама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << такозване Квинте које су саопштиле да је влада Аљбина Куртија о проглашењу терористичких организација на северу Косова одлуку донела без консултације са њима.
"Поводом одлуке да се организације 'Цивилна заштита' и 'Северна бригада' прогласе терористичким организацијама, вреди рећи да она није донета у координацији са италијанском владом, коју чак ни косовске власти нису унапред обавестиле", наводи се у реаговању амбасаде Италије достављеном медијима у Приштини.
Додају да је координација са међународним партнерима више него неопходна како се ситуација не би додатно заоштрила.
"Понављајући план Европске уније у три тачке за деескалацију ситуације у северним општинама Косова, подсећамо на потребу за блиском координацијом са међународним партнерима и да се уздржимо од било какве једностране акције која би могла додатно да ескалира ситуацију", наведено је у реаговању.
Претходно су поводом проглашења "Цивилне заштите" и "Северне бригаде" терористичким организацијама реаговале и САД, Немачка и Француска, као и Мисија ЕУ у Приштини, истичући да је одлука донета без координације са њима.
Одлуку приштинских институција Српска листа тумачи као део плана Аљбина Куртија да оправда наставак политичког терора на северу Космета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.