Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 06:21

Србија под сајбер нападима – лозинкама се тргује на "дарк вебу", компаније ипак крију да су мете

Злоупотреба и трговина личним подацима и лозинкама на интернету не заобилази ни грађане Србије. По броју украдених и злоупотребљених података који су доступни на "дарк вебу" Србија заузима 12. место у Европи, подаци су који су саопштени на конференцији о сајбер безбедности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Некст" у Цириху.
Скоро 260.000 података корисника интернета из Србије, њихових лозинки, пинова и биометријских података нашло се на "дарк вебу" након што су украдени, показују последња истраживања компаније "Касперски".

"Регистровали смо да је у току првог квартала ове године 35 одсто индустријских постројења, која су обухваћена истраживањем, искусило неку форму сајбер напада у Србији. То је веома велики постотак и највећи у региону Источне Европе", каже Дарко Наталић, менаџер комуникација "Касперског" за Источну Европу и Израел.
Стручњаке забрињава и што већина компанија које су мета напада, то не пријављује надлежнима због губитка угледа и поверења клијената.
"Пријавили смо неке инциденте српским компанијама у вези са компромитованим подацима који су процурели са њихових сервера. Компаније увек саветујемо да не паниче, не доносе брзе одлуке, попут плаћања новца или порицања инцидента у јавности", указује Јулија Новикова, стручњак за сајбер безбедност.
Чување "блага" у Цириху Због неутралности, уређених закона у области високе технологије, ефикасног правосуђа и одличне интернет инфраструктуре – Швајцарска је постала једна од најатрактивнијих локација на свету за чување података.
"Швајцарска има реноме сигурне државе. Цирих, практично, постаје средиште где дата центри расту као гљиве након кише", објашњава Срђан Цвјетовић, технолошки новинар из Словеније.
Једна од њих је и Зелени дата центар у Цириху. Подаци се чувају на пет спратова испод земље, уз високе мере безбедности. Нико нема сталну дозволу за улазак, а у случају напада, чува га швајцарска војска.
Позната по банкама у којима се чува светски капитал, Швајцарска је током последње деценије постала позната и по чувању онога што се назива "благом" 21. века, а то су подаци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.