Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 12:20

Окривљени за убиство у Земуну проглашен неурачунљивим, изречена му мера лечења

Веће Вишег суда у Београду изрекло је меру безбедности обавезног лечења и чувања у психијатријској установи Милораду Марићу, јер је 24. јула прошле године у дворишту заједничке куће у Земуну тесарским чекићем убио своју ујну Ј. С. (67).
Тужилаштво >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у својим завршним речима и предложило да се Марићу изрекне та мера. Пошто је претходно рочиште одложено јер је Марић тражио изузеће судије, поступајући судија саопштио присутнима да је захтев за изузеће одбијен.

Марић је у својим завршним речима рекао да већ 18 година траје сукоб њега са ујном и ујаком око имовине.
Како је навео, претили су му убиством, као и да је "Служба" 10 година вршила његову опсервацију приликом које су могли да читају мисли, да избацују слике снова особе које опсервирају и слично.
Марић је истакао да је убиство починио док је био на опсервацији.
Како је на претходном рочишту рекао поступајући тужилац Марић је признао да је убио своју ујну, а налазима вештака је утврђено да он због параноидне шизофреније није могао да схвати дело које је извршио у стању неурачунљивости.
Додао је и да се Марић раније лечио у психијатријској установи, као и у болници за одвикавање од наркотика у Драјзеровој.
Пуномоћник остећених се сложио са речима тужилаштва и навео да оштећени истичу имовинско-правни захтев.
Са друге стране, бранилац је суду предложио да Марићу изрекне блажу меру лечења на слободи.
Марић је оптужен да је 24. јула око 13.20, сачекао у дворишту породичне куће Ј. С. и док је ширила веш, тесарским чекићем – кесером, јој задао више удараца у главу и усмртио је на лицу места.
Позвао полицију па одбио да отвори врата Осумњичени је најпре сам позвао полицију и пријавио шта је урадио, али је по доласку припадника полиције одбио да им отвори врата.
Полиција је бацила сузавац, развалила врата и ухапсила Марића.
Он се на саслушању у тужилаштву бранио да је са рођацима, међу којима је била и ујна имао сукоб око наследства имовине. Тврдио је да су они имали "машину за читање мисли“.
Марић је како је рекао, из те машине "чуо разне гласове који су му рекли да треба да уради, то што је урадио." Осуђиван је због препродаје дроге 2006. године на условну казну од шест месеци затвора и на исту казну због држања дроге.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.