Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 09:35

Све више оболелих од рака, коме од њих може да помогне икс-нож

У Србији годишње од рака оболи око 41.000 људи, а битку са њим изгуби око 20.000. Неки од тих пацијената збрињавају се и у Центру за икс-нож који је пре четири и по године почео да ради у Универзитетском Клиничком центру Србије. Начелница центра Биљана Шеха каже да пацијенте >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << код њих најчешће шаље конзилијум и објашњава ко су кандидати за овај вид зрачења.
Начелница центра за икс-нож др Биљана Шеха рекла је за РТС да је број онколошких пацијената у свету порастао, као и код нас. У том центру је до сада третирано скоро 5.400 пацијената, а само ове године више од 600.

"Нашу помоћ највише траже оболели од карцинома плућа, али приметан је и велики пораст карцинома панкреаса као и карцинома бубрега", рекла је др Шеха.
Истиче да све више жена оболева од карцинома плућа, као и да се све чешће откривају ретки карциноми, захваљујући бољој дијагностици.
Нажалост, расте и број педијатријских онколошких пацијената. Најмлађи пацијент лечен у центру имао је свега шест година.
Живот са раком Др Шеха је навела да живимо у једном онколошком буму, али и да су уведене иновативне терапије које омогућују пацијентима да дуже живе.
"Имамо доста пацијената са метастатском болешћу који могу стабилно живети с тим и наћи неки баланс, али повремено та болест поновно напредује и онда захваљујући нама можемо деловати на то. На пример, пошто ја радим на неурохируршкој клиници, пацијенти који имају метастазе у глави, велику метастазу на Неурохирургији оперишу, а остале мале које пацијенти имају ми можемо третирати на гама или на икс-ножу", навела је др Шеха.
Ко може да се зрачи икс-ножем На питање шта је потребно да би се дошло до третмана икс-ножем, др Шеха одговара да на ову терапију упућује конзилијум, а на сајту Клиничког центра Србије пише шта је потребно од медицинске документације и ко су кандидати.
Потребно је доставити комплетну медицинску документацију, све снимке, начин постављене дијагнозе, начин лечења који је до тада спроведен.
"Кандидати за икс-нож су пацијенти с туморима у глави до промене до 4,5 центиметара, на лицу и врату до два центиметра, у телу 5-7 центиметара", рекла је др Шеха.
Цело гостовање др Биљане Шехе можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.