Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 06:22

Студентске стипендије - ко мора да их врати и зашто

Два министарства у овом тренутку додељују стипендије најбољим студентима - просвете и науке. Конкурс за једну стипендију је у октобру, а за другу у априлу. У пропозицијама пише, да студент може да користи само једну стипендију. До сада су студенти који су конкурисали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у октобру, могли да конкуришу и за ону у априлу али се исплата прве обустављала кад почне исплата друге. Овога пута, од студената који су добили стипендију на другом конкурсу тражи се да врате прву стипендију - у целости.
Лазар је студент четврте године на Факултету политичких наука. Остало му је још неколико испита како би дипломирао. Због добрих резултата, од Министарства просвете добијао је стипендију за надарене студенте која се расписује у октобру. У априлу је конкурисао и за стипендију која се исплаћује из Фонда за младе. 

Студент Лазар са ФПН-а каже да је до сада била пракса да уколико студент прима републичку стипендију или стипендију за надарене студенте које долазе из републичког буџета, само треба да се одрекне тих стипендија пре него што крене да прима Доситеју, ту нову стипендију која се добија на завршној години студија или на мастер студијама.
Наводи да није било никакве обавезе да се враћа већ исплаћена стипендија коју је "неко заслужилио, потрошио за живот“.
У петак је Министарство просвете саопштило да студенти који већ добијају једну републичку стипендију, а остварили су право и на конкурсу за другу, морају да врате цео износ стипендије коју су на рате добијали од тог министарства. И до сада је важило да студенти могу бити корисници само једне државне стипендије.
То пише и у уговору о стипендији. Они који су добили и новац из Фонда за младе, при Министарству науке, углавном су се до сада одрицали преосталих рата стипендије Министарства просвете, а нису морали да враћају оно што су већ добили.
Студент са ЕТФ-а каже да се конкурс за Доситеју расписује у априлу, а резултати су познати у јуну, до тада су већина рата републичке стипендије и стипендије за надарене - исплаћене.
"Од јула и у наредним месецима се примају рате "Доситеје". Никада до сада није било потребно да се враћају све рате стипендија које смо до сада примили“, наводи он. 
На питање зашто не постоји јединствена база података о студенатима које држава стипендира, одговор нисмо добили.
Незванично, до сада је Фонд за младе који додељује "Доситеју", слао Министарству просвете имена студената који су на списку за обе стипендије и нико ни у једном тренутку није добијао обе стипендије истовремено. Због тога је студентима нејасно због чега Министарство просвете сада тражи да се стипендије врате. 
"Ми у пријави за 'Доситеју' наводимо да ли смо корисници неке стипендије коју исплаћује републички буџет, тако да ми нисмо хтели ни могли да преваримо државу, таман посла, али очигледно постоји рупа у комуникацији између министарстава, у договору, чему већ, да ли су су њихове праксе усклађене са законом на који се позивају", каже студент са ФПН-а.
"Колеге на факултету су чак и питале, усмено су звале Министарство науке, у вези са Диситејом: Да ли ми морамо да враћамо и да ли ћемо моћи да примамо Доситеју ако смо били корисници републичке стипендије. Они су нам рекли да не морамо да враћамо, само морамо да раскинемо уговор", каже студент са ЕТФ-а. 
У Закону о ученичком и студентском стандарду пише да се републичка стипендија додељује без обавезе враћања. У условима конкурса за републичке стипендије стоји да се студенту обуставља исплата стипендије ако у исто време прима стипендију, кредит или сличну накнаду, такође, из буџета, тврде студенти.
Од 2018. до 2021. године, око 1.000 студената је примало републичку, а потом стипендију Фонда за младе, наводи се у извештају Државне ревизорске институције. Зашто су сада правила другачија?
На то питање одговор би се могао знати наредних дана после састанка са надлежнима, кажу студенти. Закон је исти, а стипендије су потрошене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.