Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 06:03

Данас је Видовдан

Данас је Видовдан, дан помена кнезу Лазару и српским ратницима погинулим у Бици на Косову. Због безбедносне ситуације, Епархија рашко-призренска одлучила је да видовдански парастос, уместо на Газиместану, ове године буде служен у манастиру Грачаница. Државна церемонија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << полагања венаца и одавања државних и војних почасти код Споменика косовским јунацима у Крушевцу.
Данас је Видовдан - државни, верски и историјски празник. Слави се у знак сећања на Косовски бој 1389. године, када се српска војска супроставила турском продирању на Балкан.
Међу Србима празник има посебан етички и морални карактер, а речи кнеза Лазара пред Косовски бој преносе се генерацијама.
Видовдан се прославља достојанствено, мирно, без весеља. У свим православним храмовима служи се парастос нашим војницима палим на бојном пољу, и свим до данас пострадалим мученицима који су на разне начине живот дали за православну веру.
Према народном веровању, важно је шта ће се на овај дан видети, јер ће се касније баш у томе имати успеха.
Понегде, излази се до поднева на гробља и доноси храна, риба обавезно.
Видовданска трпеза ове године је посна, јер пада у време Петровског поста.
Традиционално, поделом ђачких књижица, на Видовдан и званично се завршава школска година.
Прославља се и као дан града Крушевца. Баш ту налази се црква - Лазарица, у којој се причестила српска војска пред одлазак у Бој на Косову.
Део војске се, кажу причестио и у цркви брвнари у Пролому, у чијем дворишту расте шест шљива увијених стабала.
Према једној од легенди, шљиве се увијају од жалости за кнезом Лазаром и његовим војницима који су пошли у смрт, пролазећи поред стабала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.