Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 14:13

Вучић: Велика нервоза због Украјине, неки мисле да ми треба да платимо за неиспуњена очекивања

Председник Александар Вучић изјавио је да очекује "многе тешке ситуације" у наредном периоду по Србију, зато што очекује да западни представници, услед повећаних тензија на северу КиМ, понуде предлог у којем "неће ништа питати" Србију. У току рад на платформи за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оснивање Народног покрета, рекао је Вучић.
''Ја очекујем многе тешке ситуације у наредном периоду, јер знам да ће западњаци доћи са неком генијалном идејом, да нам донесу текст где нас ништа неће питати и слично. Али добро, то није од јуче. Велика је нервоза због Украјине, па неки мисле да ми треба да платимо за њихова неиспуњена очекивања'', рекао је Вучић новинарима после отварања фабрике "Хансгрое" у Ваљеву. 
Упитан да прокоментарише ситуацију на северу КиМ, он је оценио да се "зна ко се игра рата''. 
''Као и онда са оружјем пронађеним испред општине Звечан. На дохват руке НАТО-у и косовској полицији, а ми пре тога данима пријављивали светским службама шта су хтели да ураде. Сви у свету знају ко ескалира ситуацију и ко се игра рата. Ко шаље оне који не смеју ни да постоје према резолуцији 1244'', рекао је Вучић.
Он је нагласио да је Београд увек давао све од себе да сачува мир. 
"Ми смо дали све од себе да се сачува мир, спремни смо на компромисе. То је лепа реч, као и разговор, а не терање ината'', рекао је председник Вучић.
У току рад на платформи за оснивање Народног покрета Председник је рекао је да је у току рад на платформи за оснивање Народног покрета за државу, као и да се разговара са људима који ће имати велику улогу у том покрету. 
На питање који су разлози за померање рока за формирање Народног покрета за државу, чије оснивање је било планирано на Видовдан, Вучић је навео да се припрема платформа и да су у току разговори са људима који ће имати важну улогу у покрету. 
Навео је да је потпуно свеједно да ли ће та платформа бити објављена за 10 или 15 дана и објаснио да није могло раније, јер је држава имала бројне проблеме, од ситуације на Косову и Метохији, па до убистава деце у две трагедије у нашој земљи. 
Вучић је истакао да је за њега дужност председника Србије најважнија и да је на њу најпоноснији, наводећи да је његов посао да буде председник земље и да се, онда када пронађе мало слободног времена, посвети и другим политичким питањима који су важни за нашу земљу. 
"Нисам то слободно време могао да пронађем у претходном периоду, надам се да ћу га имати имати нешто више у наредном периоду. Имамо много проблема, а о КиМ боље да вам не говорим, то је на дневном нивоу. Имао сам просечно по 20 разговора телефонским путем само у вези са КиМ. Када то имате, не можете у потпуности да се посветите нечему што је унутрашњи политички рад", казао је Вучић.
Кад неко блокира ауто-пут, то није против мене већ против своје земље Коментаришући наводе руске новинарке Валентине Матвијенко у ауторском тексту да се у Србији спрема ''обојена револуција'', председник је рекао да је пажљиво прочитао текст и да му је термин ''мрежноцентрични напад'' посебно деловао важан. 
''Са пажњом сам прочитао текст Матвијенко, она одлично познаје прилике на Балкану... Мрежноцентрични напад, како је рекла, за мене је то било посебно важно. Када видите да нешто нема смисла, нити да је рационално, онда нешто чудно постоји'', рекао је Вучић. 
Он је истакао да када неко блокира ауто-пут, он онда ''не ради против Вучића, већ против своје земље''. 
''Ако вам је циљ да ви одете и кажете – еј, идем ја да блокирам Бубањ Поток да не прође милион Турака, ја се питам онда, да ли си ти нормалан, или пијан, као што и јеси био. То није против мене, већ против своје земље. Али ни то није први, а претпостављам ни последњи пут. Наше је да се боримо за фабрике, путеве и пруге. Наши људи умеју то да препознају'', рекао је председник.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.