Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 19:50

Борељ: Нове мере ако не дође до смиривања ситуације

Нови избори на северу Косова су једини пут за решење садашње кризе, поручио је високи представник ЕУ Жозеп Борељ после састанка европских шефова дипломатија на којем је ситуација на Косову и Метохији било једно од главних тема. Борељ је рекао да ће ЕУ предузети >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нове политичке и финансијске мере ако не дође до смиривања ситуације на северу Косова и Метохије.
Којим путем до смиривања тензија и повратка дијалогу – о томе је данас вођена дуга расправа у Луксембургу.

Министри спољних послова поздравили су ослобађање припадника косовске полиције и подржали европски предлог за деескалацију заснован на повлачењу косовске полиције из околине општинских зграда на северу, измештању градоначелника на алтернативне локације и одржавању избора уз учешће српске заједнице
Тања Фајон, министарка спољних послова Словеније рекла је да је ситуација у односима између Београда и Приштине врло забрињавајућа.
“Потребно је деескалација да би се осигурала безбедност и грађанима пружила перспектива“, рекла је Фајонова.
Жозеп Борељ каже да је одржавање нових локалних избора уз учешће српског становинштва кључно за излазак из кризе. У супротном, земље чланице спремне су да предузму даље мере.
“Наглашавам да избори морају да буду организовани у све четири општине на северу, уз безусловно учешће Срба. Садашњи градоначелници немају легитимитет и то је неодрживо. Већ од сутра Политички и безбедносни комитет ЕУ ће почети да разматра мере које ћемо применити у случају да не буде договора о одржавању избора“, рекао је Борељ.
Предложене мере начелно се могу односити на обе стране,али за сада су усмерене на Приштину.
Високи представник каже да је у питању ограничавање политичких контаката и финансијске подршке, али да неће бити потребне ако дође до избора и смиривања ситуације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.