Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 19:42

Бањалука жели да спречи спровођење одлука Уставног суда БиХ; Додик: Тај суд је антидејтонски

Поново заоштравање односа између Бањалуке и Сарајева: Повод је сутрашња седница Скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о предлогу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда Босне и Херцеговине. Суд је антиуставан, антидејтонски и прегласавањем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << урушава Српску, кажу у Бањалуци.
Гласају ли сутра 42 од 83 посланика "ЗА" у Републици Српској, више се неће спроводити одлуке Уставног суда БиХ. Закон у Скупштину иде по хитној процедури, а ступиће на снагу два дана након усвајања.

"Уколико се усвоји приједлог Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ по хитном поступку, онда Уставни суд БиХ неће моћи да поништава одлуке које донесемо ми у Скупштини, посебно оне одлуке о имовини“, истакао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
У Бањалуци кажу да ни по коју цену неће дозволити да се имовина Српске књижи као власништво БиХ. Скупштину су сазвали након одлуке Уставног суда БиХ да им за сазивање седница и одлучивање нису ни потребне судије из реда српског народа.
"РС ће адекватно да одговори. Само наивни мисле да ми повлачимо исхитрене потезе. БиХ ће се морати вратити у Дејтонски оквир са малом модификацијом коју ће сви морати прихватити или је неће бити", поручио је председник РС Милорад Додик.
Док посланици владајуће коалиције јасно поручују да ће подржати закон, у опозицији за сада само да ће бити на седници.
Игор Црнадак из ПДП-а објашњава да су били суздржани јер још нису видели закон.
Српска предлаже доношење Закона о Уставном суду БиХ без страних судија: Тројица из Српске, шест из Федерације. У одлучивању мора да буде бар један глас судија из реда српског, хрватског и бошњачког народа. А све до тада, одлуке Уставног суда БиХ у Српској се неће спроводити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.