Izvor: RTS, 25.Jun.2023, 22:28

УН: Цвета тржиште кокаина, мења се економија дроге произведене у Авганистану

Потражња и понуда кокаина расту широм света, а трговина метамфетамином се шири изван успостављених тржишта, укључујући и Авганистан где се дрога до сада производила, наводи се у извештају Уједињених нација.
Узгој коке и укупна производња кокаина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << били су на рекордном нивоу у 2021. години, посљедњој години за коју су доступни подаци, а глобални број корисника те дроге, који се процењује на 22 милиона те исте године, стално расте, наводи Канцеларија УН за дроге и криминал у годишњем Светском извештају о дрогама.

Заплене кокаина су, међутим, расле брже од производње, што је донекле садржало укупну понуду, наводи се у извештају.
Горњи опсег процењене укупне понуде био је виши средином 2000-их него сада, стоји у извештају.
"Свет тренутно доживљава продужени пораст понуде и потражње кокаина, који се сада осећа широм света и вероватно ће подстаћи развој нових тржишта изван традиционалних граница“, наводи се у извештају.
Најбржи раст на тржиштима у развоју У извештају се наводи и да иако је глобално тржиште кокаина и даље концентрисано у Америци и западној и централној Европи (са веома високом распрострањеношћу и у Аустралији), у релативном смислу изгледа да се најбржи раст дешава на тржиштима у развоју која се налазе у Африци, Азији и Југоисточној Европи.
Док је скоро 90 одсто заплењеног метамфетамина широм света било у два региона – Источна и Југоисточна Азија и Северна Америка – подаци о заплени сугеришу да су се та тржишта стабилизовала на високом нивоу, али је трговина повећана на другим местима, као што су Блиски исток и Западна Африка, наводи се у извештају.
У извештају се наводи да заплене метамфетамина произведених у Авганистану сугеришу да се економија дроге мења у тој земљи, где се производи 80 одсто светског илегалног опијумског мака, који се користи за прављење хероина.
"Остају питања o везама између илегалне производње хероина и метамфетамина (у Авганистану) и да ли ће се та два тржишта развијати паралелно или ће једно заменити друго“, додаје се у извештају, наводи Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.