Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 16:51

Лековита вода у Новом Бечеју

Бушећи бунар за воду у једном новобечејском хотелу, нису ни слутили да ће наћи лековиту воду и створити услове за развој здравственог туризма. Вишак енергије од топле воде и гаса који је случајно пронађен омогућиће им да планирају и пројекат за загревање околних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << објеката.
Породица Пујин из Новог Сада често борави у туристичким објектима која у понуди имају термалну воду у базенима. Наводе да у сваком делу панонске низије има разлике када је о квалитету воде реч.

"Нама је ова можда најбоља. Није нам најближа, ми смо из Новог Сада долазимо 60 километара. Темерин би био ближи, али ова нам вода више одговара", каже Раде Пујин, из Новог Сада.
Вода стиже са 600 метара дубине, издашности 10 литара у секунди уз потврђену лековитост.
"Ми имамо 3 потврде, из Београда, Новог Сада и Будимпеште о лековитости ове воде, о њеном саставу и да је препоручена за балнеолошки туризам. На базенима увек кад се нађете осећате мирси хлора, овде тога нема из тог разлога што је то бактериолошки исправна вода", објашњава Иван Зец, специјалиста интерне медицине.
У новобечејском хотелу "Тиски цвет" могу и да шире делатност. Желе јавно приватно партнерство којим би се још боље искористио њихов термални извор, јер сем топле воде има и гас.
"Поред те воде која је 42 степена на изворишту и која би могла, пошто је искоришћеност код нас десет посто да греје 16 000 квадрата. На бази гаса ми би могли да грејемо још 16 000 квадрата. То је фактички све јавне институције овде у околини би могле да се ураде. Предност ове воде је што садржи 30 минерала, обично воде садрже 24 минерала. Ова вода је благо алкална пошто је тло где смо дошли је биљног порекла", наводи Драгољуб Дорошков, директор хотела.
У овај пројекат је до сада укупно уложено око 2 милиона евра, а упоредо се ради и на развоју здравственог туризма. Жеља је да посетиоци који дођу због лепота реке Тисе у Новом Бечеју проведу више дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.