Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 16:21

Борељ у понедељак са министрима спољних послова ЕУ о кризи на КиМ

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ ће у понедељак известити министре спољних послова ЕУ о стању на северу КиМ и затражити подршку за европски план за смиривање тензија, најавили су дипломатски извори у Бриселу.
Жозеп Борељ ће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << европске шефове дипломатија обавестити о резултатима разговора са председником Србије Алексаддром Вучићем и председником владе у Приштини Аљбином Куртијем, као и о даљим корацима у решавању кризе.

Према најавама, високи представник ће нагласити да је неопходна хитна деескалација, заснована на повлачењу косовске полиције из околине општинских зграда на северу, измештању градоначелника на алтернативне локације и одржавању избора уз учешће српске заједнице, наводе дипломатски извори.
Европски извори не искључују да би на састанку министара у понедељак у Луксембургу могло да буде речи о додатним мерама, у случају да не дође до деескалације.
На предлог високог представника Бореља ЕУ већ спроводи политичке и финансијске мере усмерене против Приштине.
На питање новинара да ли би ЕУ могла да сличне мере уведе и у случају Србије уколико три ухапшена косовска полицајца остану и даље у притвору, високи европски званичник каже да високи представник Борељ то неће предложити у понедељак
"Врло пажљиво пратимо акције обе стране. Србија очигледно дели одговорност за ситуацију, али кризу су покренуле акције Приштине. Последице тих акција су биле лако предвидљиве и могле су се избећи. Очекујемо од Косова да предузме одлучне мере како би се смирила ситуација. У исто време, јасно је да ће бити последица у случају не дође до деескалације, и то важи за Београд и за Приштину”, рекао је.
Европски званичник је нагласио да ЕУ мора да буде уједињена у порукама које шаље странама у дијалогу.
"Предложили смо серију корака ка деескалацији и очекујемо подршку земаља чланица. Ако успемо да смиримо ситуацију, моћи ћемо да наставимо са дијалогом, што је једини начин да се реши овај конфликт", рекао је званичник ЕУ уочи састанка европских шефова дипломатије у Луксембургу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.