Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 14:43

Хрватска "Матица" отвара се данас у Суботици, састанак Брнабићеве и Пленковића

У Суботици ће данас бити отворена "Матица" – хрватска кућа за професионалне институције хрватске заједнице у Србији. Тим поводом, у Суботици се састали премијерка Ана Брнабић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић, који је стигао у Суботицу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Матица" – хрватска кућа за професионалне институције хрватске заједнице у Србији, биће отворена данас у Суботици.

Вредност радова новоизграђеног објекта са 1.100 квадратних метара пословног простора је 1,8 милиона евра, а финансирани су средствима Владе Хрватске.
Тим поводом, у Суботици ће боравити председник Владе Хрватске Андреј Пленковић, који ће се током дана састати и са председницом Владе Србије Аном Брнабић.
У Хрватском националном вијећу кажу за РТС да је то прва посета једног хрватског премијера националној заједници Хрвата у Србији и да поздрављају сусрете Хрватске и Србије на највишем нивоу.
Јасна Војнић, председница Хрватског националног вијећа у Србији истиче да зграда има велики значеј за хрватску заједницу.
"Прије свега, што је то готово у цјелости подршка владе Републике Хрватске, са 1.800.000 еура, готово је у цијелости финанцирала, и ево за двије године је изграђена. То је јако велики подстрек за Хрвате у Србији, јер ћемо добити заправо на првом мјесту један функционални простор, гдје ће бити три институције. Биће на неки начин и рационализација трошкова и удруживање снага. Имаћемо и један репрезентативни простор какав Хрвати заиста овдје заслужују и чиниће својеврсни споменик културе за наредних 300 година. А на концу, то ће заправо бити и видљиви знак и подршка Републике Хрватске Хрватима у Републици Србији", каже Војнићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.