Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 14:15

Споразум МУП-а и Центра за несталу и злостављану децу о превенцији деликвенције

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић и председник Центра за несталу и злостављану децу Игором Јурићем потписалу су Меморандум о сарадњи који би требало да допринесе развоју стратегије у вези са превенцијом вршњачког насиља и малолетничке делинквенције. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Гашић је рекао да му је драго да је већ добра сарадња меморандумом подигнута на још виши ниво. "Један од приоритета Министарства унутрашњих послова је безбедност деце и наши припадници врло предано раде на превенцији малолетничке делинквенције, вршњачког насиља, сваког облика насиља над децом. Спроводимо разне превентивне активности. Едукујемо децу шта је насиље, које све врсте насиља постоје, како да се заштите и коме да се обрате за помоћ и подршку“, поручио је министар Гашић.

Братислав Гашић је ркао да МУП посвећено ради у свим областима безбедности деце и додао да је једини начин да децу вратимо на прави пут да с њима разговарамо, да са њима радимо, да одговоримо на сва њихова питања и недоумице и да им изнад свега покажемо да смо увек ту за њих и да могу да нам верују, саопштило је ресорно министарство.
„Деца нису свесна свих опасности које савремени свет носи. Нису свесни ни упознати са тамном страном дигиталног света и могућим последицама. Зато смо ми ту, да се ангажујемо како бисмо их информисали о томе и научили како да се заштите. МУП има и капацитете и знање, и вољу и истрајност“, поручио је министар Гашић, нагласивши да је овај меморандум још један пример да ресорно министраство снажно подржава све активности којима чувамо миран и срећан живот сваког детета, а првенствено када је реч о њиховој безбедности.
Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић истакао је да је потписивање овог меморандума заправо формализација и институционализација сарадње са највишим органом у држави без кога, како је рекао, та организација не би могао да спроводи и имплементира своје пројекте који се тичу угрожености и безбедности наше деце.
"Од дана када је министар Гашић постављен на чело МУП-а, осим што смо имали тај иницијални договор и разговор на првом састанку и конкретизовали значајан број ствари пре свега за имплементацију Амбер Алерт система, добили смо као организација контакт тачке за брже реакције самог МУП-а када ми имамо одређена сазнања везано за злостављану децу. Сада смо још ближи развијању стратегије која ће се заснивати на превенцији вршњачког насиља и малолетничке делинквенције, и оно што је за нас као организацију врло важно, то је унапређење капацитета везано за интернет насиље, дакле безбедно онлајн окружење за наше најмлађе“, рекао је Јурић.
Истакао је да је свака тачка Меморандума искључиво и само везана за интерес детета и додао да је време одрастања одраслих и садашње деце дијаметрално различито и да је неопходно да се адаптирамо на услове њиховог одрастања.
"Родитељи често нису свесни у каквим се незгодним ситуацијама могу наћи деца и због тога је сарадња између невладине организације попут наше и Министарства унутрашњих послова од изузетног значаја. Нама је јако важна подршка МУП-а и стручних људи у МУП-у и од момента кад је министар Гашић дошао на чело, добили смо напокон прилику да добијемо инструкцију, сарадњу и подршку стрчних људи да бисмо унапредили систем заштите“, закључио је Јурић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.