Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 20:11

Финансијски пакт у Паризу, светски лидери траже решења за сиромаштво и климатске промене

Светски лидери, шефови међународних организација и еколошки активисти у Паризу су на дводневном Самиту за нови глобални финансијски пакт. Циљ је преобликовање глобалног финансијског система да би се боље одговорило на питања сиромаштва и климатских промена. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Председник Светске банке Аџај Банга најавио је низ мера, укључујући паузу у отплати дугова за земље које се суоче с проблемима.
Свет је последњих година доживео више шокова – од ковида, рата у Украјини, раста инфлације и дугова до повећања сиромаштва широм света. Баш зато у Паризу су се окупили лидери 50 држава, привредници и невладине организације. Домаћин упозорава да "ако се промаши циљ, поверење људи ће бити изгубљено".

"Погођен је првенствено финансијски сектор, који је у прошлости био један од најпродуктивнијих. Не може више да функционише, као до сада. Морамо да будемо објективни – приморани смо да га прилагодимо новим условима", поручује председник Француске Емануел Мактон.
"Глобална финансијска архитектура застарела" Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес оцењује да је глобална финансијска архитектура застарела, нефункционална и неправедна.
"Више не може да одговори на изазове и потребе 21. века – да обезбеди глобалну сигурносну мрежу за земље у развоју и мултиполарни свет, који је тесно повезан са привредом и финасијским сектором, али и са геопoлитичким тензијама и нарастајућим проблемима данашњице", каже Гутерес.
Помоћ сиромашним земљама Кина, највећи кредитор у свету, предлаже да зајмодаваци попут Светске банке или ММФ-преузму део губитака или макар да промене услове позајмљивања новца најугроженијим земљама.
"Не би требало да заговарамо банкрот приватних компанија. Желимо ипак да равноправно и одговорно подносимо оно што нам оптерећује привреду, али и да равноправно профитирамо", указује премијерка Барбадоса Миа Мотли.
Очекује се да учесници Самита сиромашним земљама обезбеде сто милијарди долара за борбу против климатских промена. Самит у Паризу нема мандат за доношење формалних одлука, али му је циљ да пружи снажан политички подстицај решавању кључних проблема.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.