Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 22:45

Лидери ЕУ ће на самиту у Бриселу осудити насиље на северу КиМ и позвати на хитну деескалацију

Лидери ЕУ ће на дводневном самиту следеће недеље у Бриселу осудити насиље на северу Kосова и позвати Београд и Приштину на хитну деескалацију ситуације, стоји у нацрту закључака самита у који је увид имао РТС.
Према најавама, европски лидери ће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << током самита, између осталог, расправљати о најновијим тензијама између Београда и Приштине и упозорити да ће "изостанак деескалације имати негативне последице".
"Шефови држава и влада осуђују недавно насиље на северу Kосова и позивају на хитну деескалацију ситуације, на основу елемената изложених у плану Европске уније", наводи се у нацрту закључака састанка који ће бити одржан 29. и 30. јуна.
Лидери ЕУ у закључцима наводе да неопходни наредни корак треба да буде "наставак дијалога под окриљем ЕУ и брза имплементација Договора о путу као нормализацији и анекса о имплементацији", на основу договора постигнутих у Бриселу и Охриду.
Дипломатски извори наводе да би закључци могли да буду допуњени у односу на развој ситуације и очекивани састанак председника Србије Вучића и председника владе у Приштини Kуртија у Бриселу.
Пре самита лидера о ситуацији на Kосову расправљаће и министри спољних послова ЕУ на састанку у понедељак 26. јуна у Луксембургу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.