Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 22:42

Пописује се штета широм Србије – страдали мостови, путеви, засади

После великог поплавног таласа у Србији, отклањају се последице и процењује штета у 56 градова и општина.
У Краљевачком крају бујични потоци однели су 15 мостова на магистралним, регионалним и сеоским путевима. Само у селу Лазац урушили су шест. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Многима су уништени и усеви.

“Ми имамо проблем што ће ово до куће доћи, ми не можемо ни преко моста да пређемо због ових поплава, данас су нам обезбедили да можемо бар пешке да пређемо“, каже мештанин Иван Канковић.
Више од две хиљаде домаћинстава на територији Јагодине претрпело је штету, од тога око 600 у самом граду. Најтеже су страдала села Драгошевац и Трнава.
“Све је празно, овде смо нешто крпили од комшилука да преживимо дан два, друго ништа немамо, све је отишло", каже Мирољуб Милошевић из Драгошевца.
Начелница општинске службе финансија, привреде и комуналних делатности Гордана Јовановић истиче да је пољопривреда највише угрожена јер је преко 650 хектара под водом, а реч је о засађеним површинама.
У Коцељеви штета у сваком селу У Коцељеви су се излили сви водотоци, у сваком селу има проблема и штете.
“Овде је муља било до колена, чизме су биле пуне кад се вода повукла после, то је било ненормално. Ви иамте дете са посебним потребама? Мени је то било најтеже када сам морао да грабим колица и дете, ајд поплаве све, али то ми је било најтеже“, каже Драган Терзић.
Председник општине Коцељева Душан Илинчић истиче да прелиминарни резултати показују да је штета око 500 милиона динара.
“Од тога су преко 300 у пољопривреди, 180 милиона на путној инфраструктури, 150 милиона на водној инфраструктури, штета на поплављеним објектима, кућама и приватним поседима је око 48“, рекао је Илинчић.
Пропада род малина у Расинском округу Комисије за процену штета су и у Расинском округу. На терену су са члановима Владине радне групе. Министарка пољопривреде Јелена Танасковић обишла је Расински округ.
"Таман направимо дође вода и однесе. Ко зна колико пута смо радили тако, тако да је велики проблем. Ево почињу сад малине да се беру, људи не могу да приђу ни тамо ни вамо, то пропада", истиче Мирослав Милосављевић из Лепеница.
Председница Општине Брус Валентина Милосављевић наводи д асу до сада пристигли захтеви за штету на око 97 хектара и да је штета је процењена у износу од око 138 милиона динара.
Министарка Танасковић каже да је важно да се попише све што је уништено.
“Да комисије из јединица локалне самоуправе изађу, утврде да се то стварно тако догодило, пошаљу нама захтев, а ми ћемо наћи начин како да грађанима то надокнадимо“, рекла је Танасковићева.
У општини Брус највећа штета причињена је у селу Лепенац. набујала Расина срушила је мост и одсекла истоимени манастир из 14. века и бројне воћне засаде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.