Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 19:59

Отклањају се последице поплава и сабира штета

Након великог поплавног таласа у Србији, отклањају се последице и процењује штета у 56 градова и општина.
Након великог поплавног таласа који је урушио мост на Ибарској магистрали у Адранима код Краљева, почели су радови како би се пут оспособио. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Сеоски мост у Адранима, од синоћ је затворен и за путнички саобраћај.
"У речно корито уградиће се 130 комада цеви фи-1600 како би се премостила обала из правца Краљева ка Чачку. Рок завршетка радова је 10 дана да би се оспособио нормалан саобраћај на Ибарској магистрали", каже Бранислав Папокоча, шеф секције Краљево предузећа "Нови Пазар пут".
Штета од бујичних потока у Врњачкој Бањи је око 300 милиона динара.
"Највећу ставку носе мостови. Има три већ урађена пројекта са грађевинском дозволама, тако да износи тих мостова је скоро 140 милиона динара без поменуте путне инфраструктуре и поплављених пољопривредних усева", каже Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања.
У Трстенику су уништени засади у Селишту и Великој Дренови. За само неколико сати поток је у Мијајловцу код Медвеђе, оставио је праву пустош у селу.
"Имамо поплаве домаћинстава, бунаре где је нанета тења где су пумпе црпле, да исцрпе воду. Немамо пијаћу воду. Са водом смо тотално угрожени а да не причамо о прилазним путевима", каже Радош Милосављевић из Мијајловца.
"Установљена штета на пољопривредним засадима, на пластеницима, воћним садницама и лозним калемовима 142 милиона динара. Када је реч о саобраћајној инфраструктури, оштећења на мостовима, клизиштима и путевима износе 26 и дошло је до продора воде у преко 50 стамбених јединица", каже Милена Турк, председница Општине Трстеник.
У Прокупљу је вода нанела штету у 150 домаћинстава и на око 100 километара локалних путева. После два дана нормализовано је водоснабдевање.
Топлица, која је поплавила бунаре вратила се у корито. Након два дана прекида саобраћаја због изливања Јужне Мораве, од јутрос је проходна лева собраћајна трака пута Крушевац–Ниш, преко Ђуниса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.