Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 10:33

Пашалић: Збрињавање прогнаних са ратних подручја постало далеко сложеније и компликованије

Поводом Светског дана избеглица, заштитник грађана Зоран Пашалић оцењује да је прихват и збрињавање прогнаних са ратом захваћених подручја постало далеко сложеније и компликованије с обзиром да се они дуже задржавају у Србији за разлику од претходног периода >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << када су само пролазили кроз нашу државу.
"Иако само мали број њих тражи азил, у Србији остају и по неколико месеци или година, зато тим људима треба омогућити интеграцију, достојанствен живот, пружити помоћ, показати солидарност", рекао је омбудсман Зоран Пашалић.
Како је истакао, положај избеглица са Блиског Истока и Африке у Србији је веома комплексан при чему су у посебном ризику жене и деца без пратње и остале рањиве групе, саопштила је Канцеларија заштитника грађана.
"Зато прилику да се подигне свест о њиховим правима, хуманитарним потребама и важности решавања проблема избеглица морамо користити сваки дан", истакао је Пашалић.
Заштитник грађана је истакао да Србија и њени грађани имају дуже и веће искуство у прихвату избеглица са ратом захваћених подручја од било кога у свету с обзиром да већ више деценија пружају помоћ и уточиште свима онима који беже из сопствене земље тражећи сигурност и разумевање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.