Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 10:33

Сутра почиње мала матура - шта родитељи и деца све морају да знају

Сутра почиње тродневна мала матура и траје до 23 јуна, саопштила је Влада Србије. Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од 08:00 часова, на порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs), на којем ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << током 25. и 26. јуна.
За разлику од претходних, ове године будући средњошколци први пут ће на тесту мале матуре уместо комбинованог теста полагати тест знања предмета по избору. Ученици су имали могућност да изаберу из ког предмета ће полагати трећи тест. Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).
У саопштењу Владе наводи се да ће родитељи увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од 08.00 часова на порталу Моја средња школа, на којем ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита током 25. и 26. јуна, наводи се у саопштењу.
Као и претходне године, из превентивних разлога, родитељи ће резултатима завршног испита и функцији за подношење приговора на резултате моћи да приступе електронски са територије Републике Србије. Логовање на портал Моја средња школа из иностранства ће бити закључано до завршетка активности везаних за реализацију завршног испита, односно до 28. јуна.
И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до  2. јула 2022. године, а родитељи ће 03. јула од 8 часова 2023. године на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.
За упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је 75.853 места укупно.
Прошле године, повезивањем са системом здравства први пут је омогућен  и електронски упис и за све ученике који уписују профиле за које је потребан здравствени преглед, под условом да су га обавили до тренутка подношења електронске пријаве за упис. Ове године процес је додатно унапређен па ће се приликом подношења листе жеља проверавати електронски да ли ученици имају завршен неопходан здравствени преглед, а како би до уписа сви предуслови били обезбеђени.
Имајући посебно у виду спровођење мера заштите и обезбеђивања сигурности и безбедности ученика и запослених у школама, пре и током завршног испита, све активности планиране су и биће реализоване са Министарством унутрашњих послова, кроз детаљно разрађен план.
У саопштењу се истиче да су за ученике осмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" обезбеђени повољнији услови, са циљем да се свим ученицима омогући равноправни приступ могућностима за упис у средњу школу.
Указују да се 66.970 ученика и полазника функционалног основног образовања одраслих пријавило за јунски рок, а да је Влада Србије са Министарством просвете, Министарством унутрашњих послова, Заводом за вредновање образовања и васпитања и Канцеларијом за ИТ и еУправу, извршила све припреме за успешно полагање завршног испита.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.