Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 08:58

Још увек ни трага од нестале подморнице "Титан" - спасиоци се утркују са временом

Амерички и канадски тимови за претрагу утркују са временом трагајући у Атлантику за туристичком подморницом која је у недељу нестала на путу ка олупини Титаника, а у којој је било пет особа укључујући и британског милијардера Хемиша Хардинга.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Операција потраге за туристичком подморницом "Титан" компаније OceanGate's, која је у недељу нестала на путу ка олупини Титаника, настављена је и током ноћи у средњем Атлантику, али за сада нема ни трага.

Компанија OceanGate's је у понедељак потврдила да је изгубила контакт са подморницом око сат и 45 минута након понирања.
"Истражујемо и мобилишемо све опције да безбедно вратимо посаду. Наш фокус је на члановима посаде и њиховим породицама. Радимо на безбедном повратку чланова посаде", саопштила је компанија.
У потрагу за пловилом и петоро чланова посаде укључени су и војни авиони, подморнице и сонарне бове. Помажу владине агенције и морнарице САД и Канаде, али и комерцијалне компаније.
Америчка обалска стража саопштила је да је површинску потрагу за подморницом извршио и истраживачки брод "Поларни принц" који се користи за транспорт подморница до места олупине Титаника.
Спасиоци се утркују са временом пошто "Титан" у резерви за хитне случајеве има кисеоника за 96 сати, а није могуће да они који су у подморници сами изађу јер је пловило запечаћено вијцима са спољне стране.
У подморници и оснивач компаније OceanGate's Брод који је носио подморницу кренуо је из Сент Џонса у Канади, стигао је близу локације олупине Титаника у Атлантском океану, одакле је подморница са петоро чланова посаде започела експедицију.

Породица британског милијардера Хемиша Хардинга потврдила је у понедељак да је он био један од путника.
Медији преносе да је у подморници био и Стоктон Раш, извршни директор и оснивач компаније OceanGate's која организује туристичке туре до олупине Титаника.
Остали чланови посаде били су један француски истраживач и двојица богатих Пакистанаца - отац и син.
"Вероватно није у питању само квар" Пензионисани командант морнаричке подморнице Дејвид Маркет рекао је за Еј-Би-Си њуз да изгледи за спасавање "Титана" зависе од локације на којој је подморница.

"Ако подморница плута на површини океана након квара, спасиоци би могли да је лоцирају у року од три дана како би откључали њен титанијумски отвор и путницима обезбедили свеж кисеоник. Ипак, знамо да смо изгубили комуникацију, па вероватно није у питању само квар јер би се тада вратили на површину и почели да комуницирају, тако да се бојим да се догодило нешто горе", објаснио је Маркет.
Истакао је да би потрага била веома дуготрајнија и компликованија ако је подморница и даље под водом јер би спасиоци морали да је лоцирају и пронађу начин да је извуку из океана, што су изузетно изазовни задаци, поготово јер већина подморница, укључујући војне и спасилачке, не могу да досегну дубине до којих "Титан" може да допре.
Олупина Титаника на дубини од 3.800 метара Олупина чувеног брода Титаник налази се на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, на око 600 километара од обале канадске покрајине Њуфаундленд.
Титаник, који је био највећи и најлуксузнији брод свог времена, ударио је 1912. године у ледени брег, на путу од енглеског Саутемптона ка Њујорку. Од 2.200 путника, у бродолому је живот изгубило више од 1.500.
Олупина је откривена 1985. године, од када је предмет људског истраживања и рагледања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.