Izvor: RTS, 18.Jun.2023, 09:26

Весић: Нови мост у Мрчајевцима до годину и по дана, у Адранима за четири месеца

Обилне падавине нанеле су и велике штете на саобраћајној инфраструктури. Мост у Мрчајевцима се срушио, а бујица је однела и на десетине сеоских мостова у више општина. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истиче за РТС да ће нови мост >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Мрчајевцима бити изграђен до годину и по дана, а у Адранима за четири месеца. Нагласио је да радови на Моравском коридору добро напредују и демантовао информације да је део тог коридора уништен. Истакао је и да ће бити потребне посебне дозволе да би се радило као таксиста на аеродрому и да више нико неће моћи да приђе без ваучера.
Мост који је спајао Слатину и Мрчајевце срушио се јуче под налетом бујице, а на сву срећу избегнута је трагедија. Горан Весић  истиче за РТС, да се још од раније знало да је тај мост био у лошем стању.

Каже да је општина Чачак још 7. новембра прошле године, забранила коришћење тог моста за све аутомобиле који су тежи од три тоне. 
"То је питање наше саобраћајне културе и питање тога што не можете поред сваког саобраћајног знака да поставите саобраћајног полицајца. Ако општина постави знаке да не можете да користите, пошто није мост био потпуно затворен за саобраћај, па онда ставите баријере и нико не може да га користи. Ако донесе такву одлуку, ако постави такве знаке, онда они који наилазе путем напросто те знаке треба да поштују", указао је министар.
Такође, навео је  да је прошле године Влада Србије определила 500 милиона динара за реконструкцију тог моста и да ће сада бити осигуран  новац који недостаје за изградњу новог.
"Војска је одмах изашла и они сада извиђују могућност да поставе понтонски мост како би грађани који ту живе могли да користе прелазе тракторима. Пројектовање моста ће сигурно трајати 3 до 4 месеца, после тога мора да се крене у изградњу. Значи то је једну годину, годину и по дана да се изгради потпуно", рекао је министар. 
Најавио је да рушење моста Адранима почиње од понедељка. 
"Овај мост се руши већ од понедељка, само треба неке инсталације да се уклоне. Тако да имају четири месеца, пошто је то много мањи мост, је лакше да се то завршава. За четири месеца ће вратити потпуно нов мост", поручио је Весић.
Истиче да у Србији има преко 70 висећих мостова и да вероватно две трећине морају да се сруше, али и да су дали налог општинама како да поступају са тим мостовима. 
"Сада тачно знају који мањи број може да се користи одмах, неки морају да се реконструишу, већина њих мора да се сруши. И то је разлог зашто инсистирам на закону о одржавању. Многи кривци зависе од тих висећих мостова", прецизирао је министар. 
"Није тачно да је део Моравског коридора уништен" Истако је и да радови на Моравском коридор напредују добро и да се очекује да до краја следеће године буде завршен пут од Предејена до Адрана, чиме ће сада и Краљево бити спојено и до краја 2025. године ће бити завршен цео ауто-пут.
Додаје да ће ићи прикључен и Трстеник, и Врњачка бања, и још две петље код Краљева и да ће читав тај крај где живи скоро 500.000 људи, коначно ће добити једну праву везу и с ауто-путем који иде према Македонији, односно према Нишу и Богатићу према Милошу Великом.
"Пре тога ћемо завршити до Кошева, то је значи мало изнад Крушевца према Трстенику. Завршит ћемо тај део до краја октобра", наводи Весић.
Појавиле су се нетачне информације да је део Моравског коридора уништен.
"То није тачно. Радилиште, односно матично радилиште близу Адрана је оштећено, то је штета од неколико десетина хиљада евра и једна девијација која је урађена код Кошева је пробијена, зато што смо је ми пробили, на захтев локалног штаба за ванредне ситуације, да би вода пролазила. Иначе ништа се друго није догодило", потврдио је министар.
Наводи и да су данас завршени сви радови на обилазници око Београда до Бубањ Потока.
"Сада нам предстоји десетак дана да Надзор прими све радове, да провери да ли је све уређено како треба, да извођачи исправе нешто ако нису урадили, тако да ћемо бити спремни до краја месеца како је председник Вучић најавио, отворимо и обилазницу око Београда у делу до Бубањ Потока", најавио је Весић.
Уклањање дивљих таксиста на аеродрому Према његовим речима крај борбе с дивљим таксистима, требало је да буде крајем априла али су се они претходних дана поново појавили у околини аеродром "Никола Тесла" и биле су неке акције хапшења.
Весић наводи да је то питање једне, како каже, врло организоване "мафије између 25 и 30 људи која, дневно зарађује до 30.000 еура".
"Значи, они сваког дана зараде скоро 1.000 еура тако што краду и пљачкају људе на аеродрому. И то се тако дешава годинама. Можда помислите када неко дневно зарађује 1.000 еура, колико има пара и колико је моћан да се бори са нама и да чека да му одузмемо аутомобил да се појави сутрадан са другим аутомобилом, јер очигледно имају новца за то", наглашава министар.
Посебно истиче да су донели одлуку заједно са Градом Београдом да се једном стане томе на пут и да се реши тај проблем. Рекао је да ће наредних дана бити познате мере којима ће држава системски решити проблем "дивљих таксиста“ на београдском аеродрому, а једна од њих је увођење посебне дозволе за рад таксиста.
"Више нико неће моћи да приђе без ваучера и постојаће посебне дозволе које ће бити потребне да би се као таксиста радило на аеродрому", подвукао је Весић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.