Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 17:54

Нема рата без психолошко-пропагандне делатности – сукоб у Украјини донео нову димензију коришћењем друштвених мрежа

Психолошко-пропагандна делатност у савременом рату саставни је део сваке војне операције и без ње нема успеха, сагласни су војни стручњаци. Такве делатности постоје и на подручјима где се не води рат. Највише се анализирају тренутни успеси психолошко-пропагандне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << делатности у руско-украјинском рату.
Психолошко-пропагандне поруке шаљу се пре свега преко мејнстрим медија – телевизије, сајтова и штампе.

Рат у Украјини донео је нову димензију масовним коришћењем друштвених мрежа, пре свега Телеграма. Успеха имају обе зараћене стране.
"На руској страни имамо традиционалнији приступ. Русија као да је на моменте свесна одређених својих недостатака и приступа томе са становишта начела којa се на Западу сматрају давно превазиђеним. Код Украјинаца постоји комбинација традиционалних метода, очигледно под утицајем старијег совјетског наслеђа и савременијег приступа који је одраз онога што је научено на Западу током претходне деценије", објашњава професор Филозофског факултета и историчар Александар Животић.
Психолошко-пропагандна делатност (ППД) се разликује од реклама и пропаганде у свакодневном животу, јер се за психолошко-пропагандне делатности користе војнообавештајне информације, операције се темељно припремају војном методологијом и планира се сваки детаљ.
"Психолошко-пропагандне делатности су веома присутне и у мирнодопским околностима. Сваки сајт министарства одбране, војске или било које друге институције која се бави одбраном земље јесте део ППД. Најбољи пример добре и темељне организације психолошко-пропагандних операција имају оружане снаге САД. Они су добар пример и због тога што је велики број информација јаван. Посебно је занимљиво код Американаца то што су јединице за ППД део Команде за специјалне операције, што значи да људи који се тиме баве имају исти ранг и као Морнаричке фоке, Делта снаге или Ренџери – оне најелитније америчке војне јединице", истиче Горан Јанићевић, уредник емисије "Дозволите".
У савременој историји ратовања и даље се анализира веома успешна операција руске војске 2014. године, када су анектирали Крим.
"Руска војска је прекинула све комуникације Крима са остатком Украјине. Биле су прекинуте земаљска и кабловска телевизија, мобилна и фиксна телефонија и блокиране радио-везе украјинских војних јединица на Криму са остатком Украјине. Такође, грађани Крима су били изложени пропагандним порукама које су делом биле засноване и на одређеним истинитим чињеницама и њиховој вољи да се прикључе Русији", каже Јанићевић.
Што је већа употреба психолошко-пропаганде делатности, мање је коришћења класичних војних ресурса, закључују стручњаци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.