Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 17:09

Лешница: Проблеми мештана због изливања реке Јадар

Мештани Лешнице код Лознице, годинама имају проблеме због изливања реке Јадар, која при свакој јачој киши плави домаћинства, оранице и путеве. Проблем се додатно усложњава изградњом брзе саобраћајнице Шабац-Лозница, с обзиром на то да пут поред Јадра пресеца још >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << седам водотока. Становници решење виде у уређењу речног корита.
На стотине хектара земље и шума у лешничком атару више пута годишње буде под водом, јер према речима мештана, свака обилнија киша подразумева и изливање Јадра. Једини пут до већине кућа, викендица и њива јесте импровизовани мост за тешку механизацију који, такође, буде поплављен, па до својих имања морају чамцима.

 
„Свака мало јача киша долази до изливања и не може да се прође, људи који су болесни не могу да дођу до доктора, доле има 500 хектара обрадиве површине”, каже Миодраг Марић, из Лешнице.
Слободан Арсеновић додаје: „Хектар и осамдесет и неки ар крај Јадра, али у ту земљу не могу да уђем већ годину и нешто дана због воде, јер је шума увек пуна воде. Губитак? Само да узмемо 20 кубика дрва годишње, то је погледајте то је 1500, 2000 евра што не бих узео, што бих секао ту."
Већи део корита реке Јадар је каналисан и продубљен, нарочито после поплава 2014. године. Ипак, у ЈВП „Србијаводе", кажу да најновије хидролошке рачунице показују да је тренутни степен заштите мањи од пројектованог.
У предузећу „Србијаводе" наводе да корито реке Јадар захтева озбиљну реконструкцију која би захтевала ширење корита, али и решавање имовинско правних односа. Решење виде у изради планског документа као предуслова за експропријацију и укључивања свих државних органа обзиром на велику вредност инвестиције."
Уколико се проблем са изивањем Јадра не реши, мештани тврде да би могао да представља претњу и по саобраћај на будућем брзом путу Лозница - Шабац.
„Та вода одсеца путеве и њиве где народ не може да приђе својим њивама, својим кућама, викендицама и стоци. А исто тако, та река Јадар прети да ће да угрози ову брзу саобраћајницу коју чекамо деценијама”, истиче Милан Пурић, члан МЗ Лешница.
Док се чека на трајно решење проблема у саопштењу из „Србијавода" наводи се да је предложено издвајање додатних средства за реконструкцију десног насипа реке Јадар у поменутом насељу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.