Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 22:53

Куртијеви полицајци у Рашки – прелазак црвених линија

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић сматра да је Аљбин Курти једностраним потезима прешао Рубикон. Научни саветник у Институту за европске студије Слободан Зечевић истиче да Курти сматра да неће трпети оштре санкције Вашингтона и Брисела, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као и да зато покушава да успостави контролу на северу КиМ. Дипломата Зоран Миливојевић наводи да мере ЕУ према Приштини нису уверљиве.
Плашим се да смо прешли Рубикон, тако је председник Србије Александар Вучић описао најновије догађаје на Косову и Метохији. Према његовим речима, тренутно смо на раскрсници – "хоћемо ли и даље имати мир или не".

Српска полиција ухапсила је током јучерашњег дана три косовска специјалца на територији централне Србије, скоро два километра далеко од административне линије.
У општинама на северу КиМ већ три недеље трају протести Срба који траже повлачење албанских градоначелника и пуштање ухапшених Срба.
Београд тражи да Квинта "спречи Куртија да изазове нови рат на Балкану", док из Брисела најављују мере за Приштину ако не дође до "деескалације ситуације".
"Курти се не држи договора" Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић сматра да је Аљбин Курти прешао Рубикон једностраним потезима од када је дошао на чело привремених приштинских институција, попут хапшења и малтретирања Срба.
"Курти се не држи договора, али је још опасније и разлог за велико незадовољство наших сународника што је Милун Миленковић ухапшен наводно због дела почињених у децембру прошле године, иако имамо гаранције Квинте да нико неће бити хапшен због тих догађаја“, наводи Старовић.
Наглашава да криза на КиМ, коју оцењује опасном, настала рушењем Бриселског споразума и то потезима Куртија. "Велики део међународне заједнице затвара очи пред чињеницом – да нормалност на северу КиМ немамо од 1999. године", каже Старовић.
Говорећи о акцији хапшења тројице припадника косовске полиције, Старовић оцењује да је спроведена "беспрекорно", као и да је на тужилаштву да кривично дело квалификује.  
"Разговор глувих у Бриселу" Научни саветник у Институту за европске студије Слободан Зечевић истиче да ће представнике Београда и Приштине за сто вратити ЕУ следеће недеље, али да је реч о "разговору глувих".
"Курти има војно-полицијски програм којим жели да покори српски народ на северу КиМ и да га стави под своју контролу. Од тога не одустаје. Курти сматра да неће трпети санкције САД и ЕУ. Покушава да максимално успостави контролу на северу и испровоцира Србе", сматра Зечевић.
Према његовим речима, разговора између Београда и Приштине ће бити, али нема решења ако Куртију "неко не стане не пут". "Нема чврстих доказа да ће му ЕУ стати на пут, нити Американци", додаје Зечевић.
"Мере ЕУ нису убедљиве" Дипломата Зоран Миливојевић каже да они који имају механизме да делују на приштинску страну, попут Вашингтона и већине у Бриселу, то не чине.
"Мере које ЕУ помињу нису убедљиве. Када видите како Курти на то реагује, јасно је да нема пробоја, нити шансе за дијалогом који би водио ка деескалацији", прича Миливојевић.
Говорећи о саопштењу Стејт департемента у којем се каже да Приштина и Београд морају да предузму хитне кораке за деескалацију што, наводе, "укључује безусловно пуштање тројице косовских полицајаца које је Србија ухапсила", Миливојевић сматра да из њега произилази да је за њих "питање косовске државности завршено".
"То је став који је надвладао од почетку ове године на Западу. То је позиција са које наступају. Питање је колики ће притисак бити на Србију и колико је Србија спремна за уступке", каже Миливојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.