Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 09:59

Заштитник грађана: Насиље над старијима је једна од најтежих облика кршења људских права

Становништво у Србији све више стари, а стопа насиља према старијој популацији расте, зато не само данас, већ сваког дана се морамо посветити заштити права и достојанства наших старијих суграђана, истиче заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Међународног дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борбе против насиља над старијима.
Зоран Пашалић је указао да су старије особе са својим богатим искуством и знањем драгоцени део нашег друштва који се суочавају са бројним изазовима укључујући и ризик од физичког, емоционалног, финансијског и сексуалног насиља.

Насиље над старијима је једна од најтежих облика кршења људских права и могу имати озбиљне последице по физичко и ментално здравље, истиче заштитник грађана.
Наводи да су посебно угрожени старији људи са села у неразвијеним општинама, који често немају коме да се обрате за помоћ.
У Србији је 16 одсто старијих жена старости од 65 до 74 године доживело неки облик насиља након навршене 65. године живота, али жртве се ретко одлучују да га пријаве.
Људска права су универзална и односе се на све грађане, међутим поштовање права старијих особа захтевају већу заштиту њихових права, истиче заштитник грађана.
Препознавање и искорењивање насиља над старијима захтева свеобухватни приступ државе и целог друштва и укључује подизање свести о тој појави, едукацију, ефикасне законодавне мере, превенцију и подршку. Само заједничким напорима можемо створити сигурно окружење у којем ће старије особе бити заштићене и поштоване, поручио је Зоран Пашалић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.