Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 08:09

Тродневна жалост у Грчкој због потонућа брода са мигрантима, страхује се да су стотине настрадале

Грчка је прогласила тродневну жалости због највећег бродолома и страдање миграната од почетка године. Страхује се да су у потонућу брода у Јонском мору код Пелопонеза страдале стотине људи.
Рибарски бродић који је превозио мигранте из Либије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ка Италији, преврнуо се и потоуо 75 километара од грчког полуострва Пелопонез.

Обалска стража је објавила да је из мора извукла 79 тела и спасла око сто особа. Грчки званичници, страхују да ће број погинулих бити и већи.
Међународна организација за миграције је саопштила да извештаји сугеришу да је на броду, за који се верује да је из области Тобрук на истоку Либије испловио ка Италији, било више од 700 људи, што потврђују и спасени мигранти.
Међу спасенима су особе старости од 16 до 49 година. Они су у болници са хипотермијом или температуром.
У луци Каламата, 70 исцрпљених миграната лежи у врећама за спавање. Болничари су поставили шаторе за преживеле.
Осим Обалске страже, у операцији спасавања учестовали су морнарица, трговачки бродови и авиони.
Место где је бродић потонуо је близу најдубљег дела Средоземног мора, а дубина омета сваки покушај лоцирања.
Председница Грчке Катерина Сакеларопулу посетила је импровизоване трауматолошке центре у луци Каламата и обећала помоћ државе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.