Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 22:21

Вучевић: Витезови на Кошарама својим животима створили бедем за одбрану Србије

Министар одбране Милош Вучевић рекао је на свечаној Академији поводом обележавања 24. годишњице од битке на Кошарама  да су се 1999. године слегли витезови српски као током Боја на Косову 1389. године и тамо својим животима створили су бедем како би одбранили Србију.  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Те 1999. године 19 земаља НАТО Алијансе напало је СР Југославију, а `врх` тог копља требало је да удари на Кошаре где је требало да се оконча наша судбина и порази наша војска", истакао је Милош Вучевић. 

Додао је да НАТО у својој намери није успео а да је с друге стране Србија успела да се одбрани.
"Они су на Кошарама бранили своју браћу и сестре и своју децу и супруге. Бранили су своје претке и знали су да је иза Србија", рекао је министар.
Потпоручник у пензији Петар Мишић рекао је обраћајући се са говорнице да су деведесетих година прошлог века Србија и српски народ прошли су кроз велику патњу и голготу, али да су увек били на правој страни - на страни правде.
"И тог 9. априла 1999. године велика сила је ударила на караулу Кошаре са намером да нас уништи као много пута до тада. Непријатељу су се херојски супротставили војници српске армије и успели су у томе. Одбранили смо Србију, а на караули је остало 108 див јунака који нису осрамотили своје претке. Показали су шта је чојство и јунаштво и ушли су у историју", рекао је Мишић.

Родитељ погинулог војника са Кошара Драгана званог "Шумар" Животије Милићевић рекао је да поред неизмерене туге и бола осећа и велики понос, јер је отац младића који је са других 107 голобрадих момака  и учинио све како би одбранио Косово и Метохију.
"Служили су својој земљи и оставили нам у аманет да и ми чувамо сваки педаљ наше земље", истакао је Милићевић.
Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године у рејону граничног прелаза Раса Кошарес, на граници тадашње СР Југославије и Републике Албаније.
Борба на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однела је 108 живота. 
Терористичке снаге такозване ОВК потпомогнуте регуларном албанском војском и НАТО авијацијом напали су припаднике Војске Југославије, са циљем копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецања комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену.
После тешких борби, Војска Југославије је успела да порази нападаче и спречи њихов улазак на територију јужне српске покрајине. Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара.
Комеморативној академији у организацији одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова између осталих присуствовали су и министар за рад запошљавање борачка социјална питања Никола Селаковић, министар без портфеља задужен за развој недовољно развијених општина Ивица Тончев и председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.