Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 21:28

Борељ одговорио Куртију: Деескалација или последице

Шеф ЕУ за бебедност и спољну политику Жозеп Борељ испоставио је премијеру првивремених косовских институција, Аљбину Куртију списак мера неопходних за смиривање ситуције на северу Косова, укључујући повлачење градоначелника из Лепосавића и северног дела Косовске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Митровице, повлачење специјалаца, те што скорије одржавање нових локалних избора у четири општине на северу КиМ.
Борељ се Куртију захвалио на писму је му је упутио пре два дана, наводећи да се премијер привремених косовских институција "не бави кључним елементима који су покренули постојећу кризу и потезима неопходним за деескалацију" северу КиМ.
"Као први корак, четворица градоначелника са севера Косова морају да раде са локација које се не налазе у општинским зградама. Градоначелници Зубиног Потока и Звечана су већ испунили овак захтев. Надамо се да ће градоначелници Лепосавића и северног дела Митровице, који су из ваше странке, такође кренути тим путем", наводи се у писму шефа ЕУ за спољну политику и безбедност.
ЕУ је, такође, затражила моменталан прекид полицијских аакција око општинских зграда на северу КиМ, као и повлачење специјалних полицијских снага.
"Истовремено, од Србије тражимо да обустави подршку радикалним елементима у тим подручјима. После деескалације, спремни смо да расзговарамо о детаљним безбедносним договорима са Кфором и Еулексом у те четири општине", навео је Борељ.
Шеф ЕУ за спољну политику и безбедност је затражио и што скорије одржавање нових избора у те четири општине, уз учешће Срба, наводећи да су оставке градоначелника најбржи пут и најлакши начин да се створе предуслови за такве изборе.
Борељ је, истовремено, да ће Еулекс пратити све истраге везане за догађаје од 29. априла,
"Чланице Европске уније и Сједињене Америчке Државе су уложили много труда у процес нормализације и желимо да видимо напредак на овом путу. Због тога је потребна моментална деескалација", навео је европски званичник.
"Како је 27 чланица ЕУ јасно упозорило, последиће ће уследити уколико не буде деескалације", закључио је Борељ, наводећи да су државе чланоце већ упознате са тим мерама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.