Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 16:24

Дела академика Александра Дерока пред Крагујевчанима

У Крагујевачкој галерији "Мостови Балкана", настављено је представљање легата из уметничке збирке Српске академије наука и уметности. После Љубице Сокић, Недељка Гвозденовића, пред Крагујевчанима је избор дела академика Александра Дерока. Јединствена личност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наше културе и науке, један је и од оснивача галерије Српске академије наука и уметности.
Није важно шта сам све био и шта сам све радио у животу. Важније је, бар за мене, то да нисам кроз живот прошао некако само упола, затворених очију", причао је Александар Дероко. А, био је :добровољац у Првом светском рату, спортиста, пилот, путник, научник, уметник, педагог. Александар Дероко - радознао, свестран и плодан стваралац у сталној потрази за вечитим и вредним.
“Он је радио и планове за зграде, а исто тако сликао и правио скулптуре. Он је тај поливалентан тип, односно ренесансни тип”, наводи академик Иван Јевтић, члан Српске академије наука и уметности.
Београђанин по рођењу, архитекта по образовању, школовао се и у Риму, Прагу, Брну, усавршавао у Паризу. Путовао широм света, проучавао историју архитектуре, бавио се ископавањима и конзервацијом споменика културе. Аутор је стотинак научних студија, новинарских чланака. А, пре свега и изнад свега, био је цртач.
“Дероко је свакако познат по тој својој енергији, по сјајној експресивној линији, по снажној боји, и управо кроз ова 23 дела, можда мало, али смо покушали да направимо избор и пресек управо кроз читав његов опус”, истиче Јелена Межински Миловановић, заменица управника Галерије српске академије наука и уметности.
Од аутопортета, које је радио целог живота, скица, илустрација за књиге, до пејзажа, дела које прате живот његових пријатеља и успомене. Избор од 140 дела које је оставио Српској академији наука и уметности.
“У овом случају смо се више концентрисали на дела која су рађена комбинованом техником у боји, нешто мање је цртежа, а заправо сам легат је више заснован на цртежу”, каже Јелена Межински Миловановић, заменица управника Галерије Српске академије наука и уметности.
Друговао је са најбољима - од Пикаса, Шумановића, Растка Петровића, Капора, Аралице, Челебоновића... Добитник је многобројних награда у области архитектуре. Своје слике и цртеже, поклонио је галерији Српске академије наука и уметности и сам одабрао дела за легат.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.