Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 14:07

Протестна шетња у Косовској Митровици, Вучић се састао са представницима земаља Квинте

На северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно. Милуну Миленковићу, који је јуче ухапшен у северном делу Косовске Митровице, одређено је задржавање од 48 сати, потврдио је за РТС адвокат Небојша Влајић. У знак подршке Милуну Лунету одржана је протесна шетња у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Косовској Митровици. Председник Србије Александар Вучић се састао са представницима земаља Квинте.
На акцију хапшења косовских специјалца реаговали су грађани северног дела Митровице, на неко време блокирали раскрсницу која води ка јужном делу Митровице, у правцу полицајаца, који су се повукли након акције.

Миленковић је трећи ухапшени под оптужбом за немире на северу. Његово хапшење уследило је готово одмах пошто је Албин Курти саопштио свој нови план у пет тачака и најавио нова хапшења Срба.
Председник Александар Вучић састаће се данас са представницима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније. О ситуацији на северу КиМ председник је јуче разговарао телефоном са троје америчких сенатора Крисом Марфијем, Џин Шахин и Питом Рикетсом.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да се са замеником генералног секретара НАТО-а Мирчеом Џоаном, са којим се данас састао, сагласио да је потребно предузети кораке за хитну деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије.
Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ представио мере земљама чланицама које треба увести уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не буде предузео кораке за деескалацију ситуације на северу КиМ.
Заједничка седница Владе Албаније и владе привремених приштинских институција, која је требало да се одржи данас у Ђаковици, отказана је.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.