Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 06:06

Од земљотреса не треба страховати, за њих се треба припремати

Између земљотреса у околини Параћина и Крушевца и падавина и поплава у том крају не може се успоставити директна корелација, рекла је за РТС сеизмолошкиња Славица Радовановић. Брига не треба да иде у правцу када ће бити, него шта је то што ми можемо да урадимо кад >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << буде онај најјачи земљотрес, истакла је Радовановићева.
Због падавина и поплава претходних дана, у појединим општинама проглашено је ванредна ситуација. У понедељак се тресло тло у Параћину, јачи земљотрес осетио се у Крушевцу и околним општинама Расинског округа.

Према подацима Републичког сеизмолошког завода, епицентар је био у варваринској општини, између Обрежа и Дреновца. Интензитет потреса у епицентру био је 4,2 јединице Рихтерове скале.
Сеизмолошкиња Славица Радовановић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да је тешко успоставити директну корелацију између земљотреса и велике количине падавина и полава.
"Подсетићу вас на велике поплаве у Обреновцу, кад је било много више воде, a нисмо имали земљотрес. Овај земљотрес је пре у некој релацији са тим генералним повећањем сеизмичности, која се лагано шири и са истока и са запада нам долази, дотиче сеизмичка енергија и почињу полако да се појављују земљотреси и на простору суседних држава и код нас. Сведоци смо земљотреса код Темишвара, пре недељу дана, па онда земљотреса у Бугарској код Пловдива где није тако често земљотрес магнитуде 5 као и овај код Темишвара. Последњи је ту био још 1991. године", рекла је Радовановићева.
Интензитет у епицентру је био 4,2 степена по Рихтеру.  Радовановићева каже да је тешко одговорити на питање да ли се могу очекивати накнадни потреси кад је реч о Србији. 
Напомиње да је погледала веб презентацију Републичког сеизмолошког завода, да види има ли је евентуално неких слабих земљотреса, али их није било.
"Морам да подсетим да је последњи земљотрес у овом простору био такве јачине још 1893. године. Од тада је прошло доста времена", рекла је она. 
Према њеним речима, кад говоримо о нашим најјачим земљотресима то је магнитуда 5,7 и 5,9.
"Значи, тај 1739. код Јагодине имао је процењену магнитуду 5,7, овај код Свилајнца је био 1893. Намерно говорим године да добијете осећај да јесте ипак прошло доста времена и да је у контексту ове сеизмичке активности, и у Румунији и у Бугарској дошло до лаганог пораста и у овом простору још од  2006. године - код Доње Мутнице био земљотрес магнитуде скоро 5", истиче Радовановићева.
Шта може изазвати земљотрес оваквог интензитета Радовановићева каже да магнитуда 4,2 скоро да не може да изазове оштећења на објектима. "Магнитуда од које можемо да очекујемо да се нешто деси, да попадају црепови, да се појаве неке мање пукотине, али само у малтеру и то старијих објеката почињу тек од магнитуда 4,5. Тако да све што је до те магнитуда сматрамо стварно безопасним, ако иза тога не следи нешто јаче, па да је најављивач", напомиње она.
Указује да подручје Сјенице погађају земљотреси који нису јаки. "Енергија се празни регуларно и никад се не накупи превише тога. А сви простори који ћуте, у којима нема земљотреса, а у прошлости су били неки јаки земљотреси, то су простори у којима се потенцијално могу јавити и земљотреси магнитуде 4,2. Видели смо и да у последњих неколико година, почевши од оног Младеновца, од пре неколико година, да је почела лагано да расте сеизмичка активност на простору Србије", рекла је Радовановићева.
Брига за безбедност Радовановићева каже да брига треба увек да буде усмерена, не у правцу када ће бити, него шта је то што ми можемо да урадимо кад буде онај најјачи земљотрес.
"А биће сигурно једног тренутка онај који је за простор Србије најјачи, што је далеко од било какве катаклизме - шта је то што ми у оквиру своје породице, у оквиру објекта у којем смо, можемо да урадимо, да безбедно изађемо из тог земљотреса. Ето, наша брига ка томе треба да буде усмерена", закључила је Радовановићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.