Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 21:32

Стано: Борељ представио мере за Приштину ако не дође до смиривања ситуације

Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ представио мере земљама чланицама које треба увести уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не буде предузео >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кораке за деескалацију ситуације на северу КиМ. "Рaдио Слободна Eвропа" сазнаје шта су могуће мере.
Петер Стано је за Танјуг потврдио да је Борељ примио писмо премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, те да ће на њега одговорити одговарајућим каналима. Истакао је да ЕУ до сада није видела одлучне кораке од стране Куртија потребне за деескалацију ситуације.
"Последња дешавања на северу Косова само потврђују да се ескалација наставља, а то није у интересу Косова и људи на Косову", истакао је Стано.
Додао је да разговори међу чланицама ЕУ трају, као и да је високи представник Борељ у сталном контакту са лидерима из региона и земаља чланица ЕУ.
Како Радио Слободна Европа (РСЕ) сазнаје из дипломатских извора, међу предложеним мерама које је сачинио Борељов кабинет је обустављање слања позивница на догађаје на високом нивоу и билатералне посете осим оних које су усмерене на решавање кризе на северу КиМ.
Поред тога, наводи РСЕ, предлаже се смањење присуства на јавним догађајима везаним за финансијску сарадњу ЕУ, који укључују чланове владе у Приштини.
Предлаже се и обустава значајног финансирања од стране ЕУ почев од суспензије одобравања и имплементације предлога које су представници власти у Приштини поднели на последњој рунди Инвестиционог Фонда за Западни Балкан, као и суспензија неких пододбора у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.
Дипломатски извори из више држава чланица потврдили су за РСЕ да државе чланице ЕУ нису обавезане да спроведу предложене мере, али се од њих очекује да их испоштују.
Постоје наговештаји да да су поједине државе ЕУ "већ предузеле неке своје мере" које су сличне са неким елементима у пакету предлога који је саставио кабинет Жозепа Бореља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.