Izvor: RTS, 09.Jun.2023, 21:37

Отпечаћена оптужница против Трампа – кутије са поверљивим документима чувао у купатилу и туш-кабини

Америчко министарство правде отпечатило је оптужницу против Доналда Трампа која има 37 тачака и укључује оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде након што је бивши председник САД напустио Белу кућу 2021. године. Трамп >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је кутије са поверљивим документима чувао на више места у својој резиденцији на Флориди, укључујући балску салу, купатило и туш-кабину.
У дану када су двојица Трампових адвоката поднела оставке, а бивши председник САД саопштио да је оптужен и његов помоћник Волт Наута, амерички Секретаријат за правосуђе (Министарство правде) отпечатио је оптужницу против Доналда Трампа.

Подношење оптужнице је изгласала велика порота Јужног округа Флориде, а Трамп је оптужен по 37 тачака за неовлашћено поседовање поверљивог материјала, ометање правде, давање лажних изјава органима за спровођење закона и слична кривична дела.
У оптужници је наведен детаљан списак докумената које је Трамп противзаконито држао у својим личним резиденцијама, укључујући поверљива документа која је из Беле куће пребацио на своје имање на Флориди након што је завршио председнички мандат.
У првој тачки оптужнице, тужиоци напомињу да је Доналд Трамп као председник САД имао приступ најосетљивијим поверљивим документима и информацијама о националној безбедности, укључујући информације обавештајне заједнице и Министарства одбране.
Тужиоци наводе да је Трамп током боравка у Белој кући сакупљао новине, исечке из штампе, писма, белешке, карте, фотографије, званична документа и друге материјале. Све је чувао у картонским кутијама, укључујући стотине поверљивих докумената.

Након што је завршио мандат 20. јануара 2021. године, Трамп је организовао да се на десетине кутија, од којих су многе садржале поверљива документа, транспортују у његову резиденцију на Флориди – клуб Мар-а-Лаго, наведено је у оптужници.
Иако бивши председник САД није био овлашћен да их задржи и поседује, кутије са поверљивим документима су похрањене на више места у Трамповој резиденцији укључујући балску салу, купатило и туш-кабину, канцеларијски простор, спаваћу собу и оставу, пише у оптужници.
План напада на другу земљу показивао у голф клубу Према оптужници, поверљиви материјали пронађени код Трампа потичу из Пентагона, Централне обавештајне агенције и других обавештајних служби
Трамп је оптужен да је, између осталог, чувао информације у вези са одбрамбеним и оружаним снагама и војним капацитетима, како Сједињених Америчких Држава, тако и других земаља.
Међу поверљивим документима били су и нуклеарни програми САД, анализе потенцијалне рањивости САД и њених савезника као и планови могуће одмазде и одговора на напад других држава.
Према оптужници, Трамп је документ Пентагона описан као план напада на другу земљу, који су за председника припремили Министарство одбране и високи војни званичник, показивао другим особама у голф клубу у Њу Џерсију.
Бивши председник САД је са неовлашћеним лицима у клубу делио и поверљиву мапу војне операције, наводно уз коментар да војна операција која је тамо у току не иде добро.
Тужиоци су навели да би такво неовлашћено објављивање поверљивих докумената могло да угрози америчку националну безбедност и односе са савезницима.
У уторак пред савезним судом у Мајамију Пре него што је текст оптужнице јавно објављен, Доналд Трамп је већ у четвртак саопштио да је оптужен за нелегално задражавање поверљивих докумената и друга кривична дела.

У уторак ће се бивши председник САД појавити пред савезним судом у Мајамију, а прети му затворска казна ако буде осуђен.
Ово је прва федерална оптужница у историји САД против неког од бивших америчких председника.
Истрагу о Доналду Трампу је предводио специјални тужилац Џек Смит, а фокус је био на томе да ли је Трамп прекршио закон неовлашћено задржавајући поверљиве документе.
Истражитељи су пре годину дана запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго на Флориди, од којих је 100 носило ознаку поверљивости. Трампови адвокати су раније тврдили да су сви такви документи враћени влади.
Један од многих правних изазова Најновији случај само је још један у низу правних изазова за Доналда Трампа, који се бори да поново буде изабран за председничког кандидата републиканаца на изборима који ће бити оджани наредне године.
Недавно је у Њујорку против Трампа подигнута оптужница по 34 тачке којом се терети за фалсификовање пословних докумената како би прикрио новац који је уплаћен да би порно глумица Сторми Данијелс ћутала о њиховој афери.
Истрагу Трампових финансија иницирали су наводи да је током кампање уочи председничких избора 2016. године потплатио две жене како би ћутале о наводним аферама са њим.
Судија државног суда на Менхетну Хуан Мерчан одредио је 25. март 2024. као датум када ће се Трамп појавити пред судом.
Против бившег председника САД се такође воде истраге у Вашингтону и Атланти, које би могле резултирати оптужницама. Управо Смит води истрагу о томе да ли су Трамп и његови савезници покушали да пониште победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.
Подизање оптужница, па чак и федералне, не може правно да спречи Доналда Трампа да се кандидује за председника САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.