Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 09:10

Танасковић: Разговарала сам са произвођачима малина и хладњачарима, мислим да ћемо наћи решење

Mинистарка пољопривреде Јелена Танасковић каже за РТС да је у овом тренутку од цене пшенице већи проблем што нема тражње и потпуно је стала трговина том житарицом. Тражимо моделе како да премостимо овај период, поручује Танасковићева. Када је реч о малинама, каже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је пред нову сезону разговарала и са примарним произвођачима, али и хладњачарима. Мислим да ћемо доћи до неког решења на обострано задовољство, истиче министарка.
Потписан споразум са пољопривредницима, између осталог, предвиђа дупло веће субвенције по хектару. Министарка Танасковић каже да се већ кренуло са реализацијом договореног.
"Све што је договорено, договорено је за ову годину. Тако да ми смо искористили јавне позиве који су већ били у току и наши пољопривредни произвођачи немају потребу да се поново пријављују по хектару", наводи Танасковићева.
Указује да они који су се већ пријавили на е-Аграр, а који немају проблема у смислу поравњања стања или исправки, већ су добили по 9.000 динара.
"Ми смо од јуче кренули са исплатом од 18.000 динара. Они који су добили 9.000 динара ће добити додатак још 9.000 динара, а они који нису добили новац од јуче је кренула исплата свих 18.000", додаје Танасковићева.
Истиче да је и даље у току јавни позив за генетичке ресурсе.
"Ту смо такође повећали износ субвенције са 30.000 на 40.000 динара, 12. јуна се завршава и тај јавни позив и крећемо са исплатом за свако пријављено грло", поручује министарка.
Министарка Танасковић разговарала је јуче са пољопривредницима.
"Јуче сам на састанку који је био маратонски и трајао четири сата добила питање како ми мислимо и да ли има времена око плавог дизела. Све што је држава обећала, држава то и уради. Ја сам то рекла и произвођачима да не потребе да се они брину око рокова, у сету закона који иду на крају године са буџетом које брани министар финансија у Скупштини биће и ова измена усвојена", каже Танасковићева.
Када је реч о одводњавању, према споразуму с пољоприврендицима такса је смањена за 50 одсто, а министарка се нада да ће већ ове недеље измене закона бити на Влади и онда након тога иду у скупштинску процедуру.
"Када буду биле усвојене измене закона биће предвиђено смањење од 50 одсто. Они који су за ову годину добили решења, они ће добити некакво књижно одобрење. Али од тренутка када смо потписали споразум, решења више нису издавана никоме", додаје Танасковићева.
"Већи проблем од цене је што нема тражње за пшеницом" Јуче је разговарала са произвођачима житарица о откупу пшенице. Министарка каже да је углавном цена проблем у целом свету.
"То су нама увезене ствари са којима се свака држава бори, па и ми. Креће се 20 динара и ниже. Оно што је већи проблем од саме цене је што нема тражње, значи потпуно је стала трговина пшеницом и то је оно о чему смо ми разговарали. Тражимо моделе како да заправо премостимо овај период, док не видимо како ће се тржиште одвијати", наводи Танасковићева.
Истиче да је договорено да се током наредне недеље одржи састанак са Удржењем жита Србије, у којем су наши највећи извозници. "Да видимо са њима шта они кажу и какви су њихови предлози за решавање ове ситуације", каже министарка.
Сматра да је то прави начин разговора са пољопривредницима, јер свака пољопривредна грана сада седи у Влади Србије.
"Сви у ланцу седе, ми са свима разговарамо и ту се изнесу и тешке речи и примедбе, али види се шта је суштина проблема и то виде сви учесници и онда нема једна страна прича једно, друга друго", додаје.
"Настављамо разговоре са малинарима и хладњачарима  у понедељак" Налазимо се на прагу нове откупне сезоне малине. Министарка каже да је држава што се малине и малинара тиче урадила пуно ствари и да сви треба да буду задовољни.
"Већ у јануару смо донели мораторијум на постојеће кредите који је продужен за 12 месеци. Након тога, пре неколико недеља донели смо закључак на Влади по којем ће Поштанска штедионица одобрити кредите за све хладњачаре мале и средње који имају непродату робу прошлогодишњег рода могу да користе ту кредитну линију са грејс периодом од шест месеци, отплатом од шест месеци, држава ће субвенционисати део камате", наводи Танасковићева.
Они су, додаје, у обавези да дају залог на ту робу, инспекција ће им ићи једном месечно у контролу и услов да узму кредит је да се одмах измири дуг према примарним произвођачима.
"То је јако велика подршка пред нову откупну сезону. Имали смо врло тешку ситуацију у којој треба сви да знамо да од цене која се прошле године у откупу кретала измађу 500 и 600 динара, а онда пала цена извозне малине ми смо дошли у ситуацију да не можемо да продамо робу – односно хладњачари не могу да продају робу, јер не могу тај губитак да поднесу у целости", каже Танасковићева.
Истиче да им је држава овим помогла. "Још једанпут молим све који користе овај кредит да буду јако опрезни у смислу контроле, да се са тим не играју. Контроле ће бити константне, једном месечно и пратићемо сваки њихов корак до коначне продаје те робе која је на залихама и која је дата банци у залогу", објашњава Танасковићева.
Наводи да је пред нову сезону разговарала и са примарним произвођачима, али и хладњачарима и извозницима.
"Настављамо те разговоре у понедељак. То је сада један други ниво комуникације и мислим да ћемо доћи до неког решења на обострано задовољство, јер у овом тренутку сви су свесни ситуације, прича се са свима и сви су за столом. Ником није забрањено да дође и каже свој део приче. Мислим да ћемо наћи решење", закључила је Танасковићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.