Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 08:46

Момировић: Инфлација заустављена, цене падају и људи ће то врло брзо осетити

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић каже за РТС да је инфлација заустављена, да цене падају у маркетима и да продавци већ организују разне врсте промотивних акција. "То је јасан сигнал", наводи Момировић. Данас се, истиче, завршава прва рунда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преговора о извозу у Кину на основу Споразума о слободној трговини.
Томислав Момировић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је инфлација заустављена и да се тај тренд креће ка доле.
"Цене почињу да падају и сада људи то могу да виде у маркетима кроз различите врсте акција. Док се трговци не увере да инфлација дефинитивно иде на доле неће спустити цене, већ ће организовати разне промотивне акције", каже Момировић.
То је, напомиње, јасан сигнал.
"Тај тренд ће постати трајан за 15 до месец дана. Све земље Европе имају тај проблем, али смо се изборили са тим. Инфлација пада, стабилизовале су се цене и ја мислим да ће наши људи то врло брзо осетити", истиче Момировић.
Појефтинили су, истиче, уље и јаја.
"Раст цена је био у целој Европи у једном тренутку. Ми смо сачували тржиште и стабилност. Замрзли смо цене основних животних намирница. Обезбедили смо да цена струје буде најјафтинија у Европи. Очекујем да ће цене чак и пекарских производа појефтинити", нагласио је Момировић.
Сачувана је, напомиње, снабдевеност и стабилност.
"Ми у последњих 10 година први пут у историји наше земље имамо стабилан курс динара и у тим условима смо ушли у борбу са инфлацијом. У прва четирти месеца имамо раст извоза од 13 одсто, док је увоз почео да пада. Ако гледате кроз статистику наш БДП је данас већи од 60 милијарди долара, пре 10 година је био 30 милијарди долара", указује Момировић.
Према његовим речима, гиганти као што су Бор и Железара у Смедереву су носиоци извоза.
"Информационе технологије су најважнији производ у нашој земљи. То можете да видите кроз плате, стандард, и незапосленост која је данас мања од 10 одсто, што никада није било у нашој земљи", наводи Момировић.
Извоз у Кину Момировић напомиње да се данас завршава прва рунда преговора о извозу у Кину на основу Споразума о слободној трговини.
"Радимо све што можемо да завршимо преговоре до краја ове године и да омогућимо за нашу привреду извоз на највеће светско тржиште без царина. Замислите колика је то предност и шанса. Преговарамо и са Египтом и Емиратима, Јужном Корејом", истиче Момировић.
На питање о томе шта ће се извозити у Кину каже да је то велика шанса за пољопривредне производе, прехрамбене производе, али да је то питање за компаније.
"Људи који воде предузећа код нас морају о овоме озбиљно да размишљају", закључио је Момировић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.