Izvor: RTS, 02.Jun.2023, 15:09

Изјава проф. др Сташевић Карличић након смене са функције директорке Клинике "Др Лаза Лазаревић"

Проф. др Ивана Сташевић Карличић, која је смењена са функције директорке Клинике "Др Лаза Лазаревић", навела је у изјави за медије да је протеклих месеци вођена "интензивна плаћена медијска кампања која промовише лично и институционално насиље" са циљем урушавања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << њеног угледа, угледа Клинике и њених запослених. То је заправо насилни одговор криминалне мањине на спроведене антикоруптивне мере, одговорно пословање и стручне стандарде, навела је проф. др Сташевић Карличић.
Вршитељка дужности директора Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" у Београду проф. др Ивана Сташевић Карличић смењена је са те функције пре два дана.
Министарка здравља Даница Грујичић рекла је крајем прошле године да је инспекција РФЗО посетила клинику због пријаве о ненаменском трошењу новца и да је установљено да је фактурисано више лекова него што је потрошено, да на рачуну клинике нема средстава за исхрану, док исхрана није плаћена добављачима. 
Такође, министарка Грујичић је навела и да је инспекција Министарства рада, социјалне политике и борачких питања такође нашла неправилности у раду клинике, те да је због тога предложила Влади Србије да директорку смени.

У обраћању јавности, Сташевић Карличићева је навела да је разрешење легитиман и институционалан чин, али је истакла и шта је постигнуто за непуних шест година колико је обављала функцију директорке Клинике.
"Клиника која је затечена у блокади рачуна у дуговањима према добављачима и неизмиреним обавезама постала је ликвидна установа - све обавезе се измирују на време и на данашњи дан Клиника не само да је без дуговања, већ има и сопствена средства. Овакво одговарно пословање је омогућило не само боље услове лечења и збрињавања пацијената, већ и бољих услова рада запослених. Наведено је потврђено у преко 30 инспекцијских надзора надлежног министарства у последњих месеци", навела је Сташевић Карличићева.
Подсетила је да је Клиника 2019. године покренула прву Националну линију за превенцију самоубиства, као и да је отворен први Центар за ментално здравље на територији града Београда 2018. године. Додала је и да је током пандемије ковида-19 Клиника беспрекорно радила 24/7, као и да је упутила преко стотину здравствених радника у друге установе и организовала линију за пружање психосоцијалне помоћи у условима пандемије и са успехом збрињавала све психијатријске пацијенте који су оболели од короне са територије читаве Републике Србије.
У закључку је навела да је протеклих месеци вођена интензивна плаћена медијска кампања која промовише лично и институционално насиље са циљем урушавања њеног угледа, угледа Клинике и њених запослених, што је, сматра, "насилни одговор криминалне мањине на спроведене антикоруптивне мере, одговорно пословање и стручне стандарде".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.