Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 16:00

Због добре цене и зараде, све више узгајивача јагода у тополском крају

У општини Топола све је више засада јагода за чију се производњу пољопривредници све чешће опредељују због добре цене  и зараде. Парцеле су  отвореног и затвореног типа, а прве домаће јагоде, сочне и слатке, већ су у продаји.
Породица Јовановић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Загорице код Тополе на 30 ари има пластенике са јагодама, и то најслађе сорте – клери. Како кажу, производња у пластеницима је веома захтеван процес, али су зато   јагоде које прве стигну  праве домаће, за које имају  дугогодишње  купце.
“Моје јагоде нису прскане ничим, уђете у пластеник и поједете јагоду, моје јагоде трају два три дана и промене се, морају да се продају. Оне што стижу из Албаније на пример  могу да стоје две три недеље али су безукусне”, каже Драган Јовановић  из Загорице.
Јагоде су посадили за личне потребе, али и да би их поклонили онима који не могу да их купе.
“Увек могу да дођу деца да уберу, што кажу, нико није осиромашио дајући”, каже Драган.
У селу Шуме надомак Опленца Гордана Глишић, познатија као Гоца Јагодица више од четврт века  узгаја воће, највише јагоде, па отуда и надимак. Из сваког од 20 пластеника убере по 800 кг јагода, различитих  сорти којих  има током целе године.
“Све мора да се ради ручно  ништа не може машински, сем да посадите банкове. Мора да има доста вредних руку  и морате да будете стално у засаду  да пратите њено стање”, објашњава  Гордана Глишић из Шуме.
Цена јагода се не мења годинама – сада се на велико продаје по 400, а на пијацама по 600 динара.
“Импути су поскупели гориво, потрошна амбалажа, гајбице, цене радника, препарати, струја је поскупела,  а наводњава се јер да се не лажемо ко хоће да сади јагоду и бави јагодарством  ако нема воду не може да уђе у посао”, додаје Гордана.
Берба јагода на отвореном ће, према речима узгајивача, ове године ће почети нешто касније због  временских услова. Гајење јагода је исплативо, али је неопходно да се произвођачи добро упознају са свим аспектима овог посла и да обезбеде тржиште јер је зрело воће не може дуго да стоји.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.