Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 14:56

Јаков Милатовић положио заклетву, инаугурацији присуствовао Вучић

Новоизабрани црногорски председник Јаков Милатовић положио је заклетву на инаугурацији која је одржана у Скупштини Црне Горе у Подгорици. Бићу истински председник свих грађана независно од њихове националне и верске припадности, поручио је Милатовић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Инаугурација Јакова Милатовића, на којој је положио заклетву и званично преузео функцију председника, одржана је у Скупштини Црне Горе.

Након што је положио заклетву, Милатовић је рекао да му је част што ће бити председник Црне Горе, земље у којој је рођен и коју бескрајно воли.
"Бићу истински предсједник свих грађана независно од њихове националне и вјерске припадности", рекао је Милатовић.

Поручио да су пред њим и осталим доносиоцима одлука велики задаци, које ће извршавати у слободнијем амбијенту.
"Елиминисање унутрашњих подјела, изградња јаких и независних институција, афирмација људских права, непристрасна дистрибуција правде, друштво једнаких шанси, као и успостављање одрживог економског модела захтијеваће пуну посвећеност како доносилаца одлука, тако и оних који те одлуке извршавају”, истакао је Милатовић.
"Помирена земља – једина права" Поручио је и да је помирена Црна Гора једина права, те да никада више не смеју да дозволе да се било који појединац осећа обесправљено, али и да неко због другачијег политичког опредељења буде ускраћен за успех у животу.
Нагласио је да ће бити кохезивни фактор у заједничкој борби за бољу Црну Гору, као и да без економски независног грађанина нема ни демократије.

"Институционални систем креиран по мјери једне партије није издржао изазове које је са собом донијела промјена извршне власти. Сигуран сам да смо из тог искуства извукли поуке", рекао је Милатовић.  
Додао је да у наредном периоду морају да раде на креирању одрживијег економског модела и отварању радних места, као и на економској промоцији земље.
"Припадамо Европи" Милатовић је навео и да не сме и неће бити одступања од стратешких праваца и опредељења која подразумевају Црну Гору као део европске и евроатлантске породице. 
"У цивилизацијској равни за мене нема двојбе гдје припадамо. Припадамо Европи која је уједињена у њеној различити. Црна Гора ће наставити да корача ка испуњењу њених вањскополитичких и стратешких опредјељења", рекао је Милатовић.  
Истакао је да ће "приоритет свих приоритета" Црне Горе бити убрзавање пута ка чланству у ЕУ, закључивши да свим земљама региона треба европска визија.
Инаугурацији присуствује више од 200 званица, међу којима су званичници из окружења, велики број нерезидентних амбасадора и специјални изасланик САД Габријел Ескобар.

И председник Србије Александар Вучић присуствује ступању на дужност новог председника Црне Горе.
Вучић је на Инстаграму објавио фотографију на којој је са лидерима Демократског фронта Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем.
"На кратком доручку у Зети, са старим пријатељима Андријом и Миланом", написао је Вучић.

Свечаност поводом полагања заклетве новог председника раније је одржавана на Цетињу.
Милатовић је победио на председничким изборима у другом кругу, одржаном 11. априла, у којем је освојио близу 60 одсто гласова.
Иначе, у Црној Гори су за 11. јун заказани ванредни парламентарни избори. Знатно већи број листа него на претходним изборима за аналитичаре осликава тренутну политичку ситуацију и поделе унутар партијског система Црне Горе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.