Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 12:15

Амбасадори Квинте, ЕУ и ОЕБС-а траже регистрацију земљишта на име Високих Дечана

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) позвала је владу привремених приштинских институција да спроведе одлуку Уставног суда и упише у катастар 24 хектара земљишта на име манастира Високи Дечани. Данас су и амбасадори Квинте и Европске уније позвали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << такозване приштинске институције да хитно и у потпуности спроведу закониту регистрацију земљишта манастира, подсећајући да је прошло тачно седам година од судске пресуде.
Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) позвала је владу привремених приштинских институција да спроведе одлуку Уставног суда и упише у катастар 24 хектара земљишта на име манастира Високи Дечани.
"После седам година, одлука Уставног суда о власништву 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани остала је на папиру. ОЕБС позива институције да подрже владавину права и упишу земљиште на име манастира“, наведено је у саопштењу ове организације на Твитеру.
Раније данас су и амбасадори Квинте и Европске уније позвали такозване приштинске институције да хитно и у потпуности спроведу одлуку Уставног суда.
Уставни суд у Приштини у мају 2016. године потврдио је да је манастир Дечани власник више хектара земље, наводи се на сајту амбасаде САД у Приштини.
"Упркос овој правној одлуци и накнадним петицијама, седам година касније, одлука суда још није спроведена. Уједињени смо у подршци косовској демократији и европској будућности", навела је америчка амбасада.
Истакла је да су "јачање владавине закона и поштовање одлука независног судства обавезе за све демократски изабране владе и неопходни предуслови за косовску интеграцију у Европу и евроатлантске институције, укључујући и даљи напредак поводом апликације Косова за улазак у Савет Европе".
"Свако одлагање је само препрека том напретку", навела је амбасада САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.