Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 21:17

Ваздушни удари суданске војске на положаје РСФ у Картуму, расељено скоро милион људи

Јаки ваздушни удари у јужним деловима главног града Судана, Kартуму, док су се сукоби распламсали у близини војне базе. Од почетка сукоба сукоба званичнњ војске и паравојних Снага за брзу подршку скоро милион људи зибегло је из суданске престонице. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Суданска војска је у последњим нападима углавном је користила ваздушне снаге и тешку артиљерију у борбама против паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ), због којих је протеклих недеља расељено готово милион људи, пренео је Ројтерс.
Ваздушни удари суданске војске чули су се у неколико стамбених четврти у јужном делу Kартума, а полицијске резервне снаге, повезане са војском, бориле са РСФ на терену.
Након што су борбе избиле 15. априла, сукоб се проширио на већа подручја Kартума, као и на суседне градове преко Нила - Бахри и Омдурман.
Насиље се распламсало и у Дарфуру у западном Судану и у држави Северни Kордофан, као и у другим деловима земље, али сама борба за власт је усмерена на престоницу, наводи агенција.
Сматра се да су и начелник војске Абдел Фатах ал Бурхан и командант РСФ-а Мухамед Хамдан Дагало остали у Kартуму током свих борби.
Војска Судана је у среду објавила видео-снимак на коме се види Бурхан, обучен у војну униформу, како поздравља трупе у штабу војске у централном Kартуму.
УН: Хуманитарна помоћ потребна за више од половине становника СуданаПрема последњим проценама, више од 840.000 људи је расељено унутар Судана, а преко 220.000 је избегло у суседне земље.
Светски програм за храну УН саопштио је да појачава своје операције у најмање шест држава у Судану како би помогао 4,9 милиона угрожених људи, као и онима који беже у Чад, Египат и Јужни Судан.
Борбе у Судану разарају животе и средства за живот и приморавају људе да напусте своје домове без ичега осим одеће коју носе“, рекао је директор Светског програма за храну УН-а за источну Африку, Мајкл Данфорд у саопштењу.
УН су у среду саопштиле да је више од половине од 46 милиона становника Судана потребна хуманитарна помоћ и заштита, покренувши апел за помоћ од три милијарде долара.
Такође је саопштено да су УН примиле извештаје о "ужасном родном насиљу заснованом на роду" у Судану, усред хаоса и пљачки.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.