Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 16:03

Шта су паметне рукавице за слепе и како помажу корисницима

Савез слепих Србије уз помоћ донатора, обезбедио је 50 бесплатних рукавица за слепе својим члановима. Први пут у нашој земљи, мултифункционално помагало, рукавица "Анора" подељена је по приоритетима: првенствено ученицима, студентима и запосленим слепим лицима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из целе Србије.
Јелена и Вељко, слепи су од рођења. Уз жељу и вољу, кажу све је могуће, па је Јелена на трећој години Правног факултета, а Вељко - средњошколац, одличан ученик, глумац, заљубљеник у ноте.
Рукавица за слепе, олакшаће им свакодневицу којом годинама храбро корачају.
“У неким просторима које не познајем, које не знам како тачно изгледају помоћиће ми”, каже Вељко Шарчевић из Крагујевца.
“Овде станујем у студентском дому и с обзиром на то да идем сама од дома до факултета, то ће бити од великог значаја за мене, зато што је мени увек био циљ да будем што самосталнија и да што мање зависим од других”, наводи Јелена Дубовац из Велике Плане
То је и била жеља, изумитеља мултифункционалне рукавице за слепе, Николе Крстића. Године рада, тестирања, усавршавања, да би се направило јединствено помагало у свету.
Рукавица функционише помоћу мобилне апликације Анора 1 коју добијају само корисници уређаја.
“Тај производ садржи сада све у једном кућишту од врхунских материјала, која су три де штампа, да буду издржљива, водоотпорна, има унапређене сензоре, усавршили смо детекцију боја и новчаница и камере, све ради брже, квалитетније. Имамо и неке додатне функције”, објашњава Никола Крстић, изумитељ рукавице за слепе "Анора".
Производ домаће памети и даље ће се усавршавати на основу искустава корисника. А, да би се унапредио и олакшао живот свима са оштећеним видом, неопходна су системска решања.
“Ми ћемо се као локална самоуправа потрудити да нађемо начин да ли кроз програме рада, да ли кроз програме рада, да ли кроз пројекте удружења да набавимо, да сазнамо колико је још приоритета, то су деца која су на школовању, то су млади, слепи, тешко слабовиди који студирају и они који раде”, каже Гордана Дамјановић, представница града Крагујевца.
“Ми покушавамо као и неке друге ствари ствари да ову врсту помагала обезбедимо преко РФЗО-а. Да то буде помагало које ће се финансирати средствима из буџета, али то је у поступку, а док се то не реши морамо на овај начин да долазимо до помагала”, наводи Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије и Балкана.
У Србији је више од 12 хиљада слепих и слабовидих. Паметна рукавица као вишенаменско помагало, допринела би и њиховом равноправном укључивању у друштво. Баш то је жеља и проналазача и корисника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.