Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 15:58

Турска ће поново на биралишта за две недеље – Ердоган и Киличдароглу иду у други круг

Председник изборне комисије Турске саопштио је да ће се одржати други круг председничких избора, пошто ниједан кандидат није освојио натполовичну већину гласова. Највише гласова добио је актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган, док ће са њим у други круг ићи његов >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << главни ривал Кемал Киличдароглу. Други круг избора одржаће се 28. маја.
На основу 100 одсто пребројаних гласова, актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган освојио је 49,54 процента гласова, док је на другом месту опозициони кандидат Кемал Киличдароглу са 44,88 одсто, преноси турска телевизија ТРТ.
Председник изборне комисије Ахмет Јенер је навео да, пошто ниједан кандидат није освојио више од 50 одсто гласова, одржаће се други круг избора.
Додао је да ће други круг избора бити одржан 28. маја. То ће бити први пут да се одржава други круг избора у Турској, откако се одржавају председнички избори, пошто се до уставних промена 2007. године шеф државе бирао у парламенту.
На јуче одржаним председничким изборима грађани су бирали између четири председничка кандидата. Трећепласирани Синан Оган добио је подршку 5,17 одсто бирача, док је Мухарем Инџе, који је три дана уочи избора одустао од трке за председника, добио 0,44 одсто гласова.
Истовремено, на парламентарним изборима бориле су се 24 странке и 151 независни кандидат.
Према последњим подацима, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 35,58 одсто гласова, док је Киличдароглуова Републиканска народна странка освојила 25,33 проценатa.
Грађани Турске гласали су јуче на председничким и парламентарним изборима, који се сматрају једним од најзначајнијих за сто година модерне историје те земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.