Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 05:54

Шта се мења после укидања спорног закона о пројектима од посебног значаја

Влада Србије упутила је Скупштини предлог да се стави ван снаге Закон о посебним поступцима изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја. Закон се примењивао нешто дуже од две године, али је од самог почетка Европска комисија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << више пута, што писмено што у директним контактима, указивала да није у складу са правним тековинама ЕУ, посебно у делу који се односи на јавне набавке и избор такозваног стратешког партнера.
У ресорном министарству не споре да је главни мотив стављања закона ван снаге наша обавеза да се усагласимо са прописима Европске уније, али не и једини. Разлози који су постојали у време доношења закона, више не постоје. 

"Тако да смо ми одлучили да све оне одредбе тог закона које се тичу изградње и ефикасности изградње када су у питању велики државни пројекти пребацимо у Закон о планирању и изградњи, али зато оне одредбе које се тичу избора партнера, стратешког партнера, закона о јавним набавкама - да буду укинуте јер постоји Закон о јавним набавкама“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
Управо то су биле главне примедбе и цивилног сектора. Поздрављају укидање закона који, по њиховом мишљењу, није био у интересу државе.
"У два конкретна случаја смо видели да је постојао додатно велики степен дискреције код одлучивања. Најзад, озбиљан проблем са овим законом је био то да су набавке рађене без могућности заинтересованих фирми да се жале“, каже Немања Ненадић из "Транспарентност Србија“.
Оно што их и даље брине јесу међудржавни споразуми за велике инфраструктурне пројекте. Ресорно министарство их не искључује, али наглашавају да ће главни механизам бити тендер.
"Мислим да постоји много више других проблема у самој припреми тендера који су доводили до тога да тендери буду спори. Рецимо, нас тендер није спречавао да четири године завршимо пругу Ниш-Димитровград за коју смо добили грант од ЕУ пре пет година, па се то није догодило. Тек ћемо ове године почети да радимо. Значи, постоје процедуре које ми можемо да убрзамо“, напомиње Весић.
Домаће фирме се спремају за тендерску трку и да од подизвођача страним компанијама постану извођачи на пројектима од државног значаја.
"Ми смо свих ових година радећи за њих стекли искуство и кадровско и техничко и стекли референце да сада равноправно учествујемо. Сигурно је да ће домаће компаније уложити средства у развој својих кадровских и техничких капацитета како би биле конкурентне и учествавале на овим тендерима“, истиче Вук Вујовић, извршни директор фирме "Рас инжињеринг – нискоградња“.
Јасним правилима ко је и под којим условима на тендеру добио велики инфраструктурни посао, отклања се последња препрека за затварање Поглавља 5 о јавним набавкама.
Осим тога, увођењем енергетске ефикасности, зелених сертификата за објекте, практично се усваја више од 10 директива Европске уније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.