Izvor: RTS, 13.Maj.2023, 20:01

Избори у Турској – хоће ли се гласати по навици, срцем или новчаником

Турска гласа на најнеизвеснијим изборима у последње две деценије. У недељу, 14. маја, Турци бирају председника и нови сазив парламента. Право гласа има 64 милиона грађана. Председник се бира на пет година, а да ли ће поново дати већину гласова Реџепу Тајипу Ердогану >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << или главном опозиционом кандидату Кемалу Киличдароглуу?
Има ли на турским изборима трагова руског мешања? Има ли спремних да по налогу Вашингтона уведу санкције Москви? Глобално ривалство у завршници кампање главних ривала за председника Турске. Најпре је кандидат шест опозиционих партија оптужио Русију за конспирацију, што Кремљ негира.
"Апсолутно је неприхватљиво мешање у наш изборни процес у корист друге политичке партије. Хтео сам да цели свет буде свестан тога", поручује Кемал Киличдароглу, председнички кандидат.
"Оно што господин Кемал каже је да они могу да уведу санкције Русији. Како то мислите, господине Кемале? Русија је један од наших најважнијих пољопривредних партнера", наводи Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске.
Ердоган је пред изборе са Путином отворио нуклеарну електрану. Његовом балансирању које је од почетка рата у Украјини Турској донело статус посредника – главни изазивач супротставља политику дисциплинованијег члана НАТО-а.
"Указујући на мешање Русије на онај начин на који су Американци својевремено за време Трампових избора оптуживали Москву да се меша у америчке изборе, говори да Киличдароглу жели да поручи Западу да ће турску политику више устројити у правцу НАТО-а, ЕУ и САД и покушати да донекле ресетује те односе", каже Владимир Ајзенхамер, доцент Факултета безбедности.
Србољуб Пеовић са Института за европске студије каже да је велико питање да ли ће се то остварити после избора.
"Прво је велико питање да ли ће цела коалиција, да употребим једну турску песму, остати до пазара или до мезара", додаје Пеовић.
Упркос набоју пред изборни дан, спољна политика свакако није прво о чему ће Турци размишљати. Да ли ће гласати новчаником – инфлација је око 50 одсто? Власт јој се супротставља повећањем јавне потрошње, плата и пензија. Да ли ће провинције погођене земљотресом гласати из револта због спорог реаговања државе у првим тренуцима или из захвалности за државну помоћ касније? Како ће на њихову одуку да утиче рекапитулација две деценије Ердоганове власти?
"Морам рећи да је Ердоган у првој деценији своје владавине направио сјајне ствари за Турску и то је оно што никада неће моћи да буде избрисано. Кампања противника није алтернатива, већ указивање на оно што не ваља", наглашава Ајзенхамер.
Пеовић поручује да се Киличдароглу поставио као неки "анти-Ердоган", као неко ко у миру своје куће продукује видео-снимке, ко се не оглашава на огромним скуповима, ко није склон певању и игрању са публиком као Ердоган.
"Мислим да би то могло да му донесе неке поене код урбаног становништва", додаје Пеовић.
Анкете благу предност дају Ердогановом главном изазивачу Кемалу Киличдароглуу. Питање је да ли ће му одлука трећег кандидата Мухарема Инџеа да се повуче три дана пре гласања, наводно због експлицитних снимака, додати који проценат гласова. Његов потез, тумачи се, повећава могућност да Турска председника добије у првом кругу. Дан пред изборе, кључна реч остаје неизвесност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.