Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 16:22

После више деценија обнавља се школа у Идвору коју је похађао Михајло Пупин

Музеј Михајла Пупина, који се налази у старој школи у Идвору није отворен за посетиоце већ скоро 10 година. Недавно је завршена друга фаза реконструкције, а за наставак радова очекује се помоћ државе.
Фасада старе школе у Идвору, коју је својевремено >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << похађао чувени научник Михајло Пупин, коначно је, после много деценија, обновљена. Извучена је влага, окречено је, замењена је столарија и лимарија, стављен нови кров. Све изгледа много лепше, јер је старо здање, које је под заштитом државе као споменик културе, оживело. У све ове радове уложено је близу 15 милиона динара, а сад је потребно наставити истим темпом.

"Имаћемо средства да урадимо другу половину фасаде, да се ураде све бетонске стазе, степеништа, да се набаве нови шалони и тиме би били завршени сви спољашњи радови на објекту", истиче Светислав Закић, директор Меморијалног комплекса „Михајло Пупин".
Иако музејска поставка у згради која се реновира није активна од 2014. године, посетиоци могу обићи Пупинову родну кућу и изложбе у Народном дому.
"Отворена је изложба која обележава јубилеј, стогодишњицу од када је први пут изашло дело "Од пашњака до научењака". Наредна година ће бити такође јубиларна, од када је Пупин добио Пулицера", наводи Јелена Калин, водич у меморијалном комплексу.
На изложбама су и предмети и документа добијени од Историјског музеја Србије и Матице српске. А нова поставка, када буде направљена, биће интерактивна.
"Просторије на боковима зграде би служиле као кафе-сувенирница, да се понуди додатни садржај туристима који долазе у Идвор, а са друге стране да буде административни простор. Комплетна зграда би служила за потребе туризма", каже Светислав Закић, директор Меморијалног комплекса „Михајло Пупин".
Идвор ће наредних дана посетити више ђачких екскурзија, а ускоро ће ту бити и научни камп, који сваке године организује Регионални центар за таленте из Панчева. Млади нараштаји имају шта да науче у Пупиновом родном месту, а долазиће и у већем броју, када се потпуно обнови Меморијални комплекс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.