Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 16:27

Колико је напоран пут од дечијих снова до посла лекара

Један од најбољих дипломаца медицине у Србији, Пироћанка Христина Јовановић, недавно је на свечаности у Београду, заједно са својим успешним колегама, добила уговор о запослењу у Универзитетско клиничком центру у Нишу.
Жеља из детињства "Када >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << порастем, бићу докторка", остварила се Христини Јовановић, из Пирота. Ипак, снови нису довољни, каже ова 26-годишњакиња. Студирање је било прожето и лепим тренуцима и великим одрицањима.
"Прве три године, Бога ми, свакодневни рад. Тада не памтим ни неке своје славе, ни рођендане, ни одморе, не памтим ништа, то ми је остало у сећању. Касније сам некако научила да направим баланс - то је од четврте године до краја студија, али пре тога – карантин", истиче др Христина Јовановић.
Медицински факултет у Нишу, Христина је завршила са просеком 9,96, али сматра да то није једино важно.
"Мислим да није само просек оно што краси младог лекара, то је по мени и хуманост и храброст и та оданост. И те неке друге карактеристике, темперамент, жеља. Не мора да се огледа само кроз просек", додаје докторка Христина.
Недавно је у Палати Србија добила уговор о раду, заједно са најбољим студентима медицине и техничарима.
"Било је јако лепо, била ми је велика част, велика привилегија, одржала сам говор у име свих мојих колега", каже докрока Христина.
Млада докторка се определила за ендокринологију. И даље вредно учи, јер поред приватних жеља има и амбиција везаних за каријеру. Наставља са докторским студијама, очекује специјализацију. Циљ јој је, наравно да једног дана постанем професор на факултету и да подучава студенте, а са друге стране, да лечи најтеже пацијенте из овог краја.
Иако живи и ради у Нишу, Христина не заборавља своје корене, поносна је Пироћанка. Чак ни могућност да одмах након студија, почне да ради у иностранству, за њу није била примамљива. Остаје у својој земљи, то је каже, њен избор.
 
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.